20 Април 2024събота04:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ципрас положи клетва като премиер

СИРИЗА и "Независими гърци" ще управляват със 162 гласа в парламента

/ брой: 20

автор:Дума

visibility 19

40-годишният лидер на лявата партия СИРИЗА положи клетва като гръцки министър-председател и така стана най-младият премиер през последните 150 години. Ципрас също така наруши традициите, като положи гражданска вместо религиозна клетва, заклевайки се "винаги да служи на интересите на гръцкия народ". Припомняме, че Радикалната левица на Ципрас планира да оспори многомилиардния спасителен план на ЕС и МВФ, за който вече не само в Гърция се говори открито, че е предизвикал "хуманитарна криза" в нашата южна съседка.
Непосредствено след обявяването на резултатите от вота лидерът на СИРИЗА заяви, че победата на неговата партия на изборите означава, че Гърция оставя в миналото икономиите и унижението. "Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение", подчерта Ципрас пред хиляди поддръжници на своята партия, празнуващи в центъра на Атина. По думите му резултатът от предсрочните парламентарни избори означава, че "тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) остава в миналото.
На предсрочните парламентарни избори в Гърция лявата партия СИРИЗА е спечелила 36,34% от гласовете, което й дава право на 149 депутати в 300-местния парламент, предаде AFP, позовавайки се на данните на вътрешното министерство на страната след преброяване на 100% от бюлетините. Така за абсолютно мнозинство на партията не й достигат две депутатски места. СИРИЗА има преднина от 8,53% пред "Нова демокрация" на досегашния премиер Андонис Самарас, която е подкрепена от 27,81% от избирателите и изпраща 76 свои представители в парламента.
Дясната партия "Независими гърци" (АНЕЛ), която СИРИЗА избра за свой коалиционен партньор, е шеста политическа сила в Гърция с 4,75% от гласовете и 13 депутати. Така двете партии в управляващата коалиция ще имат 162 гласа в парламента. Коалицията с АНЕЛ е определяна като странна, тъй като двете партии са обединени най-вече от тяхната опозиция срещу спасителния план на ЕС и МВФ, въпреки че имат малко други общи интереси, коментират агенциите.
Резултатът на националистическата партия "Златна зора" - 6,28% от гласовете и 17 депутати в парламента, я прави третата политическа сила в Гърция. Следва партията "Потами" с 6,05% и 17 депутати. Комунистическата KKE е на пето място с 5,47%, или 15 депутати. На седмо и последно място се нареждат социалистите от ПАСОК с 4,68% и 13 парламентаристи.
В същото време редица световни лидери коментираха резултатите от вота. Британският министър-председател Дейвид Камерън изрази загриженост за стабилността на Европейския съюз, тъй като СИРИЗА възнамерява да предоговори условията по изплащането на задълженията си към световните кредитори. "Изборите в Гърция ще засилят икономическата несигурност в Европа. Ето защо Обединеното кралство трябва да се придържа към своя собствен план, осигуряващ сигурност у дома", написа Камерън в туитър. Малко по-късно британският министър на финансите Джордж Озбърн заяви, че резултатът от изборите в Гърция не е поражение за строгите бюджетни съкращения, а поражение за провалените икономически планове. Озбърн определи гръцкия вот като припомняне, че Великобритания трябва да се придържа към това, което е правила до момента.
"Белият дом се надява на сътрудничество със СИРИЗА. Поздравяваме Гърция за успешното завършване на парламентарните избори и се надяваме да работим в тясно сътрудничество с новото правителство", каза говорителят на Националния съвет за сигурност на Белия дом Марк Стро. Подобна позиция изяви и Франция. Елисейският дворец съобщи, че е готов да работи с ръководството в Атина "с цел гарантиране на растеж и стабилност в Еврозоната" и припомни "приятелството, което свързва Франция и Гърция". Все още няма официална позиция от страна на Германия и канцлера Ангела Меркел, които са обвинявани от СИРИЗА като основни причини за кризата на Гърция. Агенция ТАСС обаче цитира изказване на президента на Германския институт за икономически изследвания Марсeл Фрацшер, според когото резултатите от изборите са "лоша новина за Европа и за Гърция". Според него "конфликтът на Атина с европейските партньори по икономическите въпроси е неизбежен." "Дори ако СИРИЗА реши да задържи Гърция в еврозоната, ще възникне голяма несигурност по отношение на бъдещия курс на гръцкото правителство. Ако ситуацията ескалира и се стигне до излизане на Гърция от еврозоната, което е малко вероятно, това може и да доведе до сериозни сътресения в цяла Европа", предупреди експертът.
От своя страна президентът на Бундесбанк Йенс Вейдман заяви, че Гърция ще получи помощ, от каквато ще продължи да се нуждае, само ако се придържа към задълженията си. "В интерес на гръцкото правителство е да прави каквото е необходимо, за да се справи със структурните проблеми в страната. Надявам се, че новото правителство няма да постави под въпрос това, което е вече постигнато", подчерта Вейдман.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ