26 Април 2024петък17:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отзвук

За папагалите и гръцкия мързел

Седят, пият узо, играят сиртаки и чакат пари. Дали?

/ брой: 21

автор:Юрий Борисов

visibility 2892

След победата на СИРИЗА любимо упражнение на либералите и папагалите у нас стана темата "мързелът на гърците". Съседите ги мързи, пият кафе и узо, танцуват сиртаки, а работлива Европа им дава пари. Най-образно се изказаха в сутрешния блок на радио FM+ вчера - "Седи гъркът на една маса, отрупана с ядене, яде, яде, преяжда, а после не плаща". Разбира се, всичко е в контекста на това как идва един популист, който им обещава още по-голямо плюскане и пак никакво плащане. Изобщо от 2010 г. насам подвикването "мързели" по отношение на гърците е фундаментално занимание на официозната европейска пропаганда.
На всички любители на клишетата ще дам малко числа. Не че им трябват - числата изискват умствено усилие, но все пак.
Когато говорим за "мързела на гърците", явно става дума за икономическа категория. Това не е мързелът на ленивеца, който виси през цялото време на клона и си хрупа листа, почти без да мърда. Толкова го мързи, че дори по малка нужда ходи веднъж в седмицата. Този мързел е обусловен от ниската калорийност на храната му - основно листа, и в този смисъл мързелът е зоологичен.
Това не е мързелът на домакинята, която оставя къщата си потънала в прах, а децата си - да мажат филии вместо да им сготви манджа. Този мързел е битов.
Икономическият мързел се измерва с количеството работно време и количеството произведени стоки и услуги. Гъркът изработва на година средно над 2000 часа. Германците и французите - под 1500 (вж. в."Капитал daily" 20.08.2013 г.). От гледна точка на този критерий гъркът е доста по-работлив от германеца и французина. Сега за производството. Брутният вътрешен продукт на глава от населението на Гърция е 23 600 щ.д. И то за кризисната 2013 г., когато икономиката е отчела спад от близо 4%. България по този показател е с 14 400 щ.д. Още малко да се напънат съседите и можем да заключим, че гъркът е два пъти по-работлив от българина. За сведение на европейските папагали по производство на стоки и услуги гъркът е далеч по-напред от португалеца, естонеца, поляка, унгареца, латвиеца, турчина, румънеца и прочие.
И тъй като съм патриот и не съм мазохист, ще дам още малко съпоставки, но не с българина, а с естонеца, който в Европа се слави като фискален отличник. Казахме, че естонецът произвежда по-малко от гърка. Сега, обаче внимание! Безработицата в Естония е 10%, а в Гърция - 28%. Почти три пъти по-голяма. А безработните не произвеждат БВП. Значи работещият грък по този показател в сравнение с естонеца е направо вманиачен работохолик, човек, който не подвива крак. И то при положение, че три години Естония отчита ръст на БВП - 10% за 2011 г., 4% за 2012 г. и 1,5% за 2013 г. В Гърция производството през последните години спадна драстично, в Естония се качва енергично, а като ги мерим работливостите през 2013 г. се оказва, че гъркът е далеч по-работлив от естонеца.
Ако папагалите се съгласят с тези числа, а няма как да не се съгласят, защото източникът е САЩ, даже още по-авторитетно - направо от ЦРУ, то те трудно ще си обяснят защо тогава гърците са толкова задлъжнели (175% от БВП), а естонците на практика нямат дългове (6% от БВП). Това обаче е друга тема, също много интересна, която заслужава специално внимание.
На папагалите бих препоръчал да отговорят само на два въпроса: как така Гърция почти няма бюджетен дефицит (0,8%), след като папкали, както твърдят, чужди пари? Числата показват, че харчат толкова, колкото произвеждат.И второ, за да бъде картината безупречно ясна: колко стотици милиони са спечелили от лихви по гръцкия дълг тези, работливите, които от безкраен хуманизъм си счупиха краката да спасяват Гърция?
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ