28 Март 2024четвъртък17:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гърция може да се конфронтира с ЕС заради Русия

Новото правителство, оглавявано от Ципрас, отправи сигнал за остър завой във външната политика на страната

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 7

Новото гръцко правителство на премиера Алексис Ципрас се обяви срещу призивите на Европейския съюз за допълнителни санкции срещу Русия поради конфликта в Украйна. Като основен мотив за своята позиция Атина посочи недоволството си от факта, че не е била консултирана по този въпрос.
"Гърция не е съгласна с това предложение", се казва в съобщение на кабинета в Атина. В него се уточнява, че при вземането на това решение е била "нарушена процедурата" - не е била осигурена подкрепата на Гърция. Според гръцките медии Ципрас е провел разговор с президента на Европейския съвет Доналд Туск и с външния министър на ЕС Федерика Могерини. Пред двамата той осъдил съдържанието на предложението за допълнителни санкции, но неговите предложения при изготвянето на текста не били взети под внимание, с което са били прекрачени правилата на ЕС.
По време на срещата на външните министри днес в Брюксел ще стане ясно дали новото правителство в Атина ще изпълни в действителност политическата си реторика и новият външен министър на страната Никос Коцияс ще наложи вето при гласуването и така ще блокира предложението за допълнителни санкции срещу Русия. След поемането на поста Коцияс е заявил: "Ние искаме да останем гърци, патриоти, европейци, интернационалисти. Този, който мисли, че в името на дълга Гърция ще се откаже от своя суверенитет и активен принос в европейската политика, греши".
Припомняме, че за да се стигне до въвеждането на допълнителни санкции срещу Кремъл, е необходимо да има пълен консенсус на 28-те страни членки на ЕС.
Ципрас, който оглави първото правителство, предвождано от крайната левица, в съвременната история на Гърция, отправи сигнал за остър завой в политиката на страната, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Със своите действия - от подбора на управленския състав до предупреждението към ЕС във връзка с политиката към Русия - новият премиер бързо показа, че Европа не трябва да се отнася към Гърция като към слаб по-малък партньор, посочва изданието.
Политически анализатори в Атина изтълкуваха ранните предупредителни изстрели на Ципрас като умни политически ходове, при положение, че неговото правителство скоро ще започне преговори с европейските кредитори на Гърция по условията на спасителната програма. Това негово поведение, с което той показва, че може да усложни европейските усилия по кризата в Украйна, може да му даде лостове за влияние при икономическите преговори, смятат анализаторите, цитирани от "Ню Йорк таймс".

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ