20 Април 2024събота09:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Бойко, озапти си министрите!

/ брой: 22

автор:Константин Иванов

visibility 1126

Време е Бойко Борисов да забрани на министрите си да говорят. Особено на тези от Реформаторския блок, които колчем си отворят устата, сътворяват гаф. Те не са надарени божем като Бойко, който и нещо скандално да каже, някак му приляга, звучи дори забавно. "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме", "Цецо да купи една пържола на онова куче, дето изрови трупа на момичето", "Народът трябва да се държи като куче изкъсо на въже" и пр. Това се приема по-скоро като фолклор, отколкото като обида и нарушение на добрия тон. Не може същото да се каже за публичните словесни изяви на министрите му.
Скандал предизвика най-напред здравният министър Петър Москов с изхвърлянето как да се третират "скотовете", които бият лекари и сестри. Министър и да мисли с такива категории за част от народонаселението, не върви да го изрича на глас. Защото видяхме какво последва: цяла партия скочи срещу Москов, дебати в парламента, закани за сезиране на Брюксел. Гилдията обаче подкрепи министъра си и - да бъдем откровени докрай - той спечели симпатии у мнозинството, ако съдим по двойно скочилия му рейтинг. Наистина е нетърпимо лекарите, сестрите, шофьорите на линейки да бъдат боксови круши. Гледаме как се изнизват на работа в чужбина и утре, като останем без субектите на медицинското обслужване, както би се изразил Лютви Местан, няма откъде да ги внесем - за разлика от зелето и чесъна.
Широко известни станаха унищожителните оценки, с които просветният министър Тодор Танев развенча "лъжливия ореол на руския псевдоучен Ломоносов", "фукльото Фредерик Жолио-Кюри, достоен единствено за второстепенна роля в комедийния сериал "Ало, ало", "пълководческата недостатъчност на оня дребосък Наполеон", да не говорим за "читалищния плъх Асен Златаров". Допускаме, че Борисов е бил съзнателно или несъзнателно заблуден от кадровиците на РъБъ, които са му внушили, че Танев става за просвЕтен министър, нищо че не е много просветЕн. (Практично е в подобни случаи да се прибягва към членуване на прилагателното: "Допустимо ли е  съмнително "просветеният" Танев да седне на креслото на "просветния" министър".)
И все пак - докато гафът на Москов е поради непремерен изказ, а бърборенето на Танев издава симпатично простодушие, то брътвежите на лидера на БЗНС Николай Ненчев, произведен в министър на отбраната, издават намерения, които може да поставят на карта човешки съдби, че и животи. За Ненчев се е превърнала във фикс идея решимостта да предаде на комисията за досиетата 33 000 досиета на хора, работили за военното ни разузнаване. Тези хора са обслужвали с дейността си престъпен режим, следователно те са престъпници, гласи формалната Ненчева логика. Извършвали дори диверсии и трябвало да бъдат сравнявани с днешните терористи. (Тук няма да влизаме в спор със земеделеца военен министър за това, че при онзи "престъпен режим" нямаше безработни, нямаше българи, борещи се с кучетата за огризките от кофите за боклук, имаше безплатно медицинско обслужване за всички, задължително и осигурено образование за младите хора - все престъпни дела, с които се разделихме през последните 25 години.)
Ще повторя нещо, което вече писах в ДУМА. Че у нас упорито се демонизират хората, които са работили за тайните служби на НРБ и поради това са дамгосани завинаги, а имената им периодически се изписват от въпросната комисия на черната дъска за всенародно оплюване. И че в израелския МОСАД, руското ГРУ, английското МИ6, в ЦРУ и още 16 разузнавателни служби в САЩ не работят някакви преминали през пълна нравствена идейна стерилизация супермени или извънземни, ръководени единствено от повелите на морала и всемирното благо. Там, странно защо, колегите на министър Ненчев не окачват имената им на мегдана.
В началото на седмицата дойде вестта за смъртта на Пеньо Пенев, справедливо определен като "легенда на българското военно разузнаване". През 1955 г. той е арестуван в Турция, жестоко инквизиран, осъден, излежал 9 години в турските зандани в нечовешки условия, в компанията на криминални престъпници. Не издава колеги и местни агенти. Заменен е срещу девет турски шпиони. На Капъкуле, където става размяната, е строен турският граничен караул, който му отдава военни почести. Турският караул да отдава военни почести на този "престъпник", "диверсант" и "терорист" според номенклатурата на министър Ненчев! В друга, нормална държава колегата на Ненчев би отишъл на погребението и би отдал почит на българския герой Пеньо Пенев. Защото той е герой - и по български, и по американски, и по английски, и по какъвто щете стандарт. Не и за това поредно недоразумение на българския политически спектър.
Бойко, озапти си министрите!
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ