19 Април 2024петък02:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Един ден, пълен с..." емоции, музика и приключения

Ново театрално пространство в Пловдив привлича любопитни и почитатели

/ брой: 22

автор:Пенка Калинкова

visibility 1114

От два месеца ново театрално пространство в сърцето на Стария град набира известност. На втория етаж в бившата Поща срещу Хисар капия и църквата "Св. св. Константин и Елена" изнася своите представления всяка седмица трупата "4хП". Това е ново разклонение на известния театър-студио "4хС", който в Пловдив е добре познат от предишни свои участия. Някои помнят, че навремето в Пловдивския университет бе създадена специалността "Синтетично сценично изкуство", която беше симбиоза между театър-студио "4хС" и Пловдивския университет. През 1999 г., когато Пловдив беше съпътстваща столица на културата с Европейския месец, театър-студио "4хС" беше един от най-активните български участници в програмата. Помни се неговото включване в световната "Хамлетиада", в която се представиха 10 избрани постановки на "Хамлет" от цяла Европа. Преди да изиграят своя спектакъл, "4хС" направиха интересна акция - млади хора с книги на глава се разхождаха по улиците на Пловдив. Това се случи преди 16 години.
Сега, както казва режисьорът Николай Георгиев, директор на театър-студио "4хС", "основната цел е да се развие нов културен център в Пловдив, с което да спомогнем за по-богатото лице на града като културна столица и, освен алтернативна театрална дейност, имаме  дългосрочни намерения, свързани с естетическото и творческото възпитание на едно ново поколение актьори". Благодарение на дългогодишния опит, който имат в обучението на академично ниво в София, "4хС" искат да поставят основите и на една нова театрална трупа в Пловдив, преминала специален курс.
Новият проект е наречен "Един ден, пълен с..." и ще се случва всяка събота. Избрали са февруари - месец на любовта, виното и още нещо, както го наричат. 7 февруари ще бъде ден, пълен с "Една Снежанка, седем джуджета и още нещо..." Всъщност това е мюзикъл за деца и придружаващи ги родители (мама, татко, баба, дядо, другите от голямата фамилия). Какво е това "още нещо"? През целия ден и не само в определените часове и време, но и между спектаклите, зрителите и най-вече децата ще могат да общуват със Снежанка, джуджетата, актьорите. В петък, 13 февруари, ще бъде денят на "Секс, никотин и танго". На 14 февруари, когато е "Св. Валентин", какво друго, ако не "Бракове по любов, една вечер с музиката на влюбените и чаша вино". Браковете на арт-сцена "4хП", както твърдят самите артисти, се сключват единствено и само по любов. И затова няма ограничения - всеки има право да потвърди любовта си към своя любим човек, животно, идея, предмет. Ритуалът трае около 15 минути, започва от площада пред арт-сцена "4хП" и завършва в самите пространства на театъра. Последната събота на февруари ще бъде пълна "с човеците на Шекспир или човеците вътре в нас". Проектът "Човеците на Шекспир" е посветен на 450 години от рождението на Шекспир, той включва спектаклите: "Ричард, кой Ричард", "Време е за Лир", "Ромео и Жулиета - сонет за безсмъртната любов", "Хамлет или три момчета и едно момиче", "Аз, лейди Макбет". Всички те са инспирирани от анализите на проф. Ян Кот, който разглежда класическите драми в съвременния контекст и отправя предизвикателството към бъдещите театрални поколения да се замислят колко от Шекспир и колко от самите тях ще има в техните продукции.
И така, три съботи и един петък, изпълнени с емоции, енергия, музика и приключения. Ето това е проектът "Един ден, пълен с...". Има изкушения за всички възрасти, билетите са на поносими цени. Жребият е хвърлен, остава пловдивските почитатели и просто любопитни към нетрадиционния театър да намерят мястото и да станат приятели на "4хП", а на самите актьори в трупата им е интересно да вкусят дъха и духа на Пловдив - културна столица на Европа през 2019 г.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ