29 Март 2024петък07:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фермери на протест заради ваксината за "син език"

Ако заразата ни удари и тази година, 80% от животните ще измрат, алармираха от бранша

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 3116

Животновъдите са готови да излязат на протест пред Министерския съвет, ако държавата спешно не осигури ваксини срещу болестта "син език". Те се заканиха да се събират всяка сряда, като първият протест ще е следващата седмица. Това заявиха от бранша на пресконференция вчера, предаде news.bg. Припомняме, че през миналото лято заразата засегна стопанствата на много места в страната. По данни на фермерите след епидемията са загинали 20% от животните.
Ако "синият език" ни удари и тази година, се очаква да измрат 80% от животните у нас, алармираха от бранша вчера. Според фермерите това ще затрие българското животновъдство. Те апелират към правителството, ако не спаси отрасъла, то поне да отвори границите, за да могат да се разпродадат животните, докато са още живи.
За кризата фермерите обвиняват Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Според тях ваксината е трябвало да се внесе още през декември, но проведеният търг се обжалва от фирма, която не е участвала в него, и това води до огромно забавяне във времето. Това може да бъде фатално, защото имунизацията на животните трябва да започне най-късно в средата на февруари, а ваксината все още дори не е заявена.
Представител на една от фирмите, взели участие в търга на БАБХ за доставка на ваксините, каза вчера, че агенцията е направила проучване, че в Европа има само една фирма, която може да достави нужните наличности в срок. За това е уведомена и Европейската комисия, което значи, че веднага може да се инициира обществена поръчка с един изпълнител и препаратите да бъдат доставени. Въпреки това обаче е обявен търг, в който участвали 5 фирми.
Даваме срок до февруари държавата да вземе мерки и до края на следващия месец да се ваксинират животните, защото ваксината има и карантинен срок - придобиване на имунитет за 23-24 дни, след това трябва и повторна ваксинация, а през април комарите, които са преносители на тази болест, излизат, алармира председателят на Сдружението на месо- и млекопроизводителите Танчо Колев.
Ако нямаме разбиране, ще помолим управляващите на ниво министри да се срещнат с колегите си от Турция, за да уредят износа на живи животни за южната ни съседка, където е единственото ни спасение, допълни още Колев. По думите му, има проведени срещи с турската страна, но управляващите не поемат ангажимент процесът на търговия на животни да се ускори.
Фермерите дори разказаха как министър Десислава Танева не знаела, че Турция иска да купи животни от страната ни. Администрацията може да събори всяко едно правителство, заключиха от бранша и допълниха, че след като лично са информирали ресорния министър, процедурата е задействана, но тя е бавна и развитие няма.
Снежана Юнджел - износител на месо, сподели, че ежедневно й се жалвали фермери, че са пред фалит. Трябва да се вземат спешни мерки, иначе животновъдството загива, предупреди тя.


Вносно кондензирано мляко мори млекарите

Контролните органи и митниците са единствените, които могат да кажат колко е внесеното кондензирано мляко у нас, но те мълчат на нашите запитвания. За това алармираха още производителите. Всеки ден у нас влизат по няколко тира с кондензирано мляко и то се разпределя по мандрите. После мандрите излизат с продукт, който наричат българско сирене и кашкавал, влизат големите вериги и подбиват пазара, заяви Танчо Колев. По думите му, няма как истинско българско сирене да струва 3,80 лв. за килограм. В момента складовете са препълнени с кондензирано мляко, алармира още Колев и призова БАБХ да прави контрол на влизащите у нас храни още на границата.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ