19 Април 2024петък22:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стойнев:

ЕРП-тата излъгаха цяла енергийна комисия

ГЕРБ склонни да подкрепят законовите промени, предложени от левицата

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 11

Обвинение към електроразпределителните дружества (ЕРП), че са излъгали депутатите от енергийната комисия, отправи вчера народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев. "Специално попитах ЕРП-тата дали всички граждани предварително са уведомявани какво дължат и ми бе отговорено и от трите ЕРП-та, че това е така. ЧЕЗ го правят, защото получавам фактури, но от симпатизанти в страната знам, че от "Енерго ПРО" и ЕВН не получават фактури, а се информират, когато отидат на каса и когато са длъжни да платят", обясни пред журналисти в кулоарите на парламента Драгомир Стойнев.
"Тези хора излъгаха цяла енергийна комисия. Те дори не се притесняват да лъжат народните представители, камо ли хората, които едвам събират пари да си платят сметките", възмути се депутатът.
И народният представител от Шуменска област Иван Иванов бе категоричен пред журналистите, че не получава предварително информация под формата на фактура за потребената от него електроенергия. "Масова практика е "Енерго ПРО" да не изпраща предварително фактури. Единственото уведомление е за предстоящо спиране на електричеството", каза той. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да вземе незабавни мерки ЕРП-тата да си изпълняват задълженията, призоваха от БСП.
Както ДУМА вече писа, левицата ще внесе промени в Закона за енергетиката, които да защитят потребителите на електроенергия.
От БСП не приемат твърдението на премиера Бойко Борисов, че недоволството на част от гражданите е нова конспирация, която цели свалянето му от власт. "Болката от март 2013 трудно преминава, но днес не можем да говорим за конспирация, а за несъвършенство в законодателството и неща, които можеха да не се случат, ако през 2014 година, когато вкарахме промените в Закона за енергетиката, касаещи дисциплинирането на дейността на ЕРП-тата, парламентът извън БСП беше проявил здрав разум и ги беше приел", обясни Таско Ерменков.
Промените, които левицата внася, ще задължат ЕРП-тата да информират предварително потребителите, когато има увеличение на потребената енергия с над 50% в сравнение с предишен период. Ако потребителите установят, че потреблението им се е вдигнало необосновано, ще имат право да обжалват сметката си и тя да не дължима, докато жалбата не се разгледа.
Левицата иска и да се въведе регламент токът да не може да бъде спрян, ако просроченото заплащане не надхвърля един месец и сметката не надхвърля 25% от минималната работна заплата, като има забрана спирането да случва в събота, неделя или празнични и предпразнични дни, обясни Ерменков.
От БСП обявиха, че не търсят политически ефект от внесените промени, като именно поради тази причина предлагат изменения между първо и второ четене на промените в Закона за енергетиката, а не внасят отделен законопроект за поправки в същия закон.
На брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика Делян Добрев даде да се разбере, че ГЕРБ може да подкрепи предложените от БСП промени. Имат предложения, които са много разумни, ние ще ги погледнем и ще видим, каза той.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ