20 Април 2024събота18:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гърция не е "лошо момче"

/ брой: 24

автор:Галина Младенова

visibility 84

Съветът на външните министри на Европейския съюз реши да удължи срока на действие на наложените срещу руски граждани и опълченци от Донбас индивидуални санкции до септември 2015 година, както и подготовка на нов списък. Решението не беше изненада и бе прието спокойно от Москва, още повече, че в Брюксел изобщо не бяха препоръчани някакви твърди санкции. Решението на европейските дипломати обаче се очакваше с интерес заради появилите се в европейското единство пукнатини, които се засилиха още повече с идването на власт в Гърция на СИРИЗА.
"Ние запазихме единство, и в него, както винаги казваме, е нашата сила", обяви след срещата в четвъртък ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини. Единството на пръв поглед наистина е запазено, но както се разбра от различни източници, срещата в Брюксел не е минала много спокойно. Представителят на Великобритания например гневно обявил, че е по-добре изобщо да не се говори за санкции, отколкото да се излиза със слаба декларация. Яростната му позиция обаче изобщо не била посрещнато ентусиазирано от останалите участници в срещата. Истината е, че далеч не само Атина е против утежняването на санкциите срещу Русия. Срещу нови санкции възразяват също така Австрия, Унгария, Кипър, Словакия и Чехия.
Факт е, че Евросъюзът не предприе радикални стъпки, за каквито всъщност не е и готов. А и трудно би могъл. Санкциите все по-болезнено удрят европейските икономики. Тези дни например Италия се оплака, че през 2014-а е загубила заради антируските санкции 1,25 милиарда евро. В същото време положението в Украйна показва, че санкциите няма да спрат войната там.
Колкото до гръцката позиция, която, както се вижда, се споделя и от други европейски лидери, в нея няма нищо неочаквано. Повечето анализатори споделят мнението, че Гърция следва унгарския курс. Действията на ЕС по отношение на Русия ще бъдат подкрепени от Атина, но не безвъзмездно. Миналата година Будапеща също често повдигаше въпроса дали санкциите срещу Москва са разумни. Думите обаче така и не се въплътиха в дела. Според сп. "Тайм" засега Брюксел може да не се тревожи - докато ЕС успява да удовлетворява финансовите потребности на бедните членки на блока, солидарността ще се запазва (или ще се купува). А и новият гръцки външен министър Никос Кодзиас увери европейските си колеги, че Гърция "не е лошо момче".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ