19 Април 2024петък13:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Всеки има право на живот

Публикуваната в Москва "Бяла книга" се стреми да привлече вниманието на световната общност към реалното положение на нещата с човешките права и върховенството на закона в Украйна

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 40

Наскоро Министерството на външните работи на Русия публикува "Бяла книга" за нарушаването на човешките права и принципите на върховенството на правото в Украйна. От момента на публикуването на второто издание на "Бялата книга" положението със спазването, по-точно - с игнорирането на човешките права и принципа на върховенството на правото в Украйна чувствително се влоши, пише в документа.
Разглежданият в Книгата хронологичен период (юли-ноември 2014 г.) се характеризира с груби, масови и извършени с умисъл нарушения от страна на украинските сили и въоръжените групировки на национал-радикалите на нормите на международното право, човешките права и върховенството на закона.
Към момента на изпращането на Книгата за печат профилните международни организации съобщаваха, че според техните сметки, по време на украинската криза, в частност в резултат на "антитерористичната" операция на Киев, достоверно са загинали над 4 хиляди души и са били ранени над 9 хиляди души, в това число жени, деца, старци и инвалиди. Особено се подчертава, че реалният брой на жертвите в крайна сметка съществено ще надвиши горенаписаното.
В районите, засегнати от бойните действия, продължават да се намират близо 2,5 милиона души. Броят на вътрешно преместените лица в Украйна още през октомври приближи 415 хиляди души. Общият брой на намиращите се на територията на Русия спасяващи се от кървавия конфликт граждани на Украйна по данни на ФМС на Русия надвишава 850 хиляди души (само в частния сектор руснаците са приели и са подслонили близо 444 хиляди украински бежанци).
Съдейки по процъфтяващия войнстващ национализъм на украинските политици, звучащите от устите им човеконенавистни призиви, подкрепата на неонацистките акции и факелните шествия в различни градове на Украйна, споменатите по-горе цифри изглежда имат малко шансове да останат статични.
Наред с тежките въоръжения и бойната авиация, украинските власти използваха срещу цивилното население в Югоизточна Украйна такива варварски средства като запалително оръжие, фосфорни и касетъчни боеприпаси, реактивните системи за залпов огън "Град" и "Ураган", балистичните ракети "Точка-У", гаубична артилерия, 240-милиметровите самоходни миномети "Тюлпан". Тези данни се потвърждават от медии, очевидци, авторитетни правозащитни неправителствени организации, такива като "Хюмън райтс уотч" и "Амнести интернешънъл", и от достоверни източници на някои чужди журналисти в западни правителства и разузнавателни структури.
През октомври в резултат на целенасочени удари по жилищни райони на Донецк от територии, контролирани от украинските войски и батальоните на националната гвардия, за пореден път загинаха деца, което не може да бъде определено другояче, освен като военно престъпление, извършено против мирното население.
На териториите на Донецка и Луганска области са открити масови гробове с признаци на извършване на извънсъдебни екзекуции. По този начин се вижда неизбирателно използване на сила от страна на украинската армия чрез използване на забранени средства и методи за водене на война.
Катастрофата на "Боинг-777" на малайзийските авиолинии край Донецк през юли взе живота на 298 души. И досега резултатно и безпристрастно разследване на тази трагедия не е направено и очевидно - в нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2166 от 21 юли 2014 г. и правилата на Международната организация за гражданска авиация ИКАО - се бави от тези, които не са заинтересовани от установяването на истината.
В резултат на бойните действия на Киев Югоизтокът на Украйна се оказа в състояние на хуманитарна катастрофа. Според оценки на експерти на ООН, в някои градове на този регион частичното или пълно разрушаване на жилищния фонд е достигнало до 60 процента. Според признанието на президента на Украйна Порошенко в Донбас са унищожени 42 процента от промишлеността и половината от инфраструктурата.
В резултат на разрушителните атаки на украинските войски от строя са извадени обекти, необходими за оцеляването и нормалния живот на хората, в частност болници (само в Донецк, според данните на ООН, над 30 сгради), родилни домове, детски градини и сиропиталища, старчески домове, училища, вузове, електростанции, електропроводи, аптечни складове. В много градове на Донецка и Луганска области са прекъснати телефонните връзки, нарушено е водо- и газоснабдяването. Огромен брой хора останаха без работа, жилища и елементарни средства за съществуване.
На този фон цинични изглеждаха различните измислени препятствия, които създаваха Киев и някои западни столици пред практическите усилия на Руската федерация, изпращаща на населението от Югоизточна Украйна конвои с жизнено необходима хуманитарна помощ. Свидетелствата на правозащитници, в частност от руската неправителствена организация "Фонд за изследване на проблемите на демокрацията", показват нарастващото използване на мъчения и жестоко, нечовешко и унижаващо достойнството обръщение от страна на украинските сили (армия, МВР, Службата за сигурност, а също така "доброволческите батальони" на национал-радикалите) спрямо жителите и пленниците от Югоизтока. В частност, заедно с горенето на тялото с нажежени предмети, насилственото изпращане в минни полета, имитациите на разстрели, хвърлянето в ров с трупове и т.н., е регистрирана такава методика като имитация на давене, активно използвана от американските специални служби в тайните им затвори в чужбина, включително в Гуантанамо.
Разглежданият период се характеризираше с бърза деградация на положението в сферата на свободата на изразяване на мнение и ограничаване на дейността на неудобните за киевските власти медии. Международният институт за безопасност на журналистите призна Украйна за най-опасна за журналистите страна в света. В началото на август край Донецк бе убит фотокореспондентът на МИА "Россия сегодня" Стенин. Продължиха стрелбата, нападенията, побоите и отвличанията на журналисти. Има сведения за арести и необосновано задържане на граждани, разпространяващи чрез интернет информация за реалното положение на нещата в Югоизточна Украйна.
Украинското информационно пространство се намира под натиска на жестока политическа цензура. Властите са блокирали ефира за всички популярни в Украйна руски телевизионни канали. По места срещу чиновници, които продължават ретранслирането им, се водят съдебни дела.
Бързо развитие получи практиката на политическо преследване и мащабни преследвания на политици, подкрепящи подход, различен от провеждания от Киев циничен курс. С тази цел се използват убийства на политически опоненти, фабрикуване на наказателни дела, незаконни обиски, конфискуване на имущество, банални нападения и хулигански прояви като "боклучава лустрация", а също така и други неправомерни методи за въздействие, противоречащи на принципа на върховенството на правото и демократичните стандарти.
Проведените на 26 октомври 2014 година извънредни избори за Върховната Рада бяха белязани от безпрецедентен брой груби нарушения на основните международни стандарти за демократични избори, които бяха регистрирани по време на изборната кампания, в деня на гласуването и при преброяването на гласовете.
Фактологична основа на Книгата, както и при първите й две издания, станаха резултатите от внимателния мониторинг на международни, украински и руски медии, данни, предоставяни от очевидци и блогъри, изказвания на украинското ръководство и представители на силовите структури и въоръжените групировки, действащи при наказателните акции в Югоизточна Украйна. Специално внимание бе отделено на докладите на правозащитните структури на ООН, ОССЕ и Съвета на Европа, авторитетните НПО и руски обществени организации.
Както и преди, смятаме за основна задача на "Бялата книга" да привлича вниманието на световната общност, правозащитните организации и структури, медиите, а също всички заинтересовани хора към реалното положение на нещата с човешките права и върховенството на закона в Украйна след антиконституционния държавен преврат в Киев.
Всички престъпления, извършвани в Украйна по време на периода, описан в трите издания на Книгата, трябва да бъдат обективно разследвани при ефикасен международен контрол, а виновните - да бъдат подведени под отговорност. Безнаказаност не трябва да има.
Принципната позиция на Руската федерация остава непроменена - ние сме за стриктно изпълнение на минските договорености и от двете страни, пише в заключението на "Бялата книга". Време е най-накрая Киев да спре безразсъдните опити "да реши" проблема на взаимоотношенията си с Югоизтока на страната с помощта на танкове, оръдия и други военни методи, да се откаже от насилието и да седне на масата за преговори с представителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Друг път няма, и без това разговорите на ръководителите на Украйна и техните чуждестранни покровители за установяването на украинска демокрация са абсурдни. Международната общност трябва да окаже натиск върху украинските власти, за да може те в рамките на своята юрисдикция да приемат реални ефикасни мерки за спазване на задълженията си за опазване на човешките права, включително базовото и неотменимо право на живот, да забранят мъченията и нечовешкото и унижаващото достойнството обръщение, да осигурят свобода на изразяване на мнение, на дейността на медии и т.н. Всички престъпления, извършени по време на украинската криза, трябва да бъдат обективно, честно и ефективно разследвани. Това преди всичко засяга убийствата на руски журналисти, "делото на снайперистите" в Киев, трагедията с изгорените живи хора в Дома на профсъюзите в Одеса, разстрела на мирните жители в Мариупол, катастрофата на малайзийския самолет, масовите гробове, открити в Донецка и Луганска области с признаци на масови екзекуции, гибелта на деца от артилерийски снаряди, непропорционалното използване на сила, използването на забранени видове оръжия, в това число касетъчни, запалителни, фосфорни боеприпаси, тактическо оръжие, балистични ракети и други. Принципно е важно украинските власти да спрат да бавят независимото, безпристрастно и транспарентно разследване на тези факти.
Призоваваме международните медии, правозащитните структури на ООН, ОССЕ и Съвета на Европа, организациите от неправителствения сектор да проявят активен, справедлив и неполитизиран подход при оценките на причините на украинската криза и развитието й. Убедени сме, пише в заключение в "Бялата книга", че неприемането на реалностите, опитите да се скрият те от световната общност или да се манипулира общественото мнение, е лицемерен и безперспективен път.


Хуманитарната помощ от Русия пътуваше до Източна Украйна във всякакво време, независимо от летните горещини и ноемврийския сняг. Руската федерация изпрати на жителите на Донецка и Луганска области общо 8 конвоя с десетки хиляди тонове хуманитарна помощ

За местните жители хуманитарната помощ от Русия беше истинско спасение

Общият брой на намиращите се на руска територия жители на Украйна, спасяващи се от кървавия конфликт, по данни на Руската агенция за миграция надхвърля 830 хиляди души

Специалният фотокореспондент на МИА "Россия сегодня" Андрей Стенин загина при артилерийски обстрел


Разрушеният при артилерийски обстрел купол на православен храм в Куйбишевския район на Донецк. По време на конфликта в Източна Украйна са загинали най-малко шестима свещенослужители и напълно или частично са били разрушени над 60 православни църкви


Според приблизителната оценка на ОССЕ, по време на конфликта са загинали над 4000 души. На снимката - телата на жертвите на артилерийски снаряд, попаднал на спирка в Донецк на 1 октомври


За жителите на Донбас дори обикновено отиване до магазина крие смъртоносен риск
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ