26 Април 2024петък04:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

БСП предлага да се вдигне с 1-2% вноската за пенсия

Левицата призовава да започне дебат за ролята на държавата в икономиката, предложи Драгомир Стойнев

/ брой: 25

автор:Павлета Давидова

visibility 24

БСП ще предложи да се увеличи 1-2% вноската за пенсия по първия осигурителен стълб, които влизат в Националния осигурителен институт. Това заяви депутатът Корнелия Нинова на втория ден от семинара "Предизвикателствата пред лявото и България през 2015 г.", организиран от БСП в Пловдив. В момента вноската за пенсия е 12,8% от осигурителния доход.
 БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране и настояват да се актуализират пенсиите. Според Нинова прилагането на Швейцарското правило за увеличаване на доходите от прослужено време и старост трябва да стане от 1 юни, а не от 1 юли, както е предвидел кабинетът. Депутатът настоява да се преосмисли и основата за изчисляването им. "Тъй като в последните години няма инфлация и увеличението по Швейцарското правило е прекалено малко и не компенсира бедния живот на пенсионерите, трябва да се преосмисли основата на пенсиите, което е правено за последно през 2007 г.", обясни социалистката. Според нея без това няма да се подобри животът на възрастните. В преизчисляването трябва да се заложи средната работна заплата от предходната година, след което да се начислява Швейцарско правило, настоява Нинова. Тя уточни, че предложението е на експертна група, което предстои да бъде гласувано от ИБ на НС на БСП.
"БСП е против повишаването на изискванията за стаж и възраст и 2-процентното увеличение на вноските по втория осигурителен стълб", допълни зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев на семинара.
Левицата настоява при най-масовата група бъдещи пенсионери, ако не достигат 2 години стаж, да могат да се пенсионират с 0,4% по-ниска пенсия. Според Нинова именно тези предложения на БСП социалният министър Ивайло Калфин е опитал да представи като свои.
Социалистите настояват за повишаване максималния осигурителен праг до 10 минимални заплати. Левицата се ангажираха да работят за финансово стабилизиране на пенсионната система и за сигурност у работещите, че като си внасят вноските, един ден ще си получат пенсиите.
"БСП ще покаже пътя, по който трябва да се развива страната след краха на неолибералния модел. Ще покажем каква е ролята на държавата и призоваваме да започнат политически разговори по темата за икономиката и подпомагането на малкия и среден бизнес", предложи Стойнев на пресконференция в Пловдив по време на семинара.
Програмата на ГЕРБ е програма на имитации и противоречия, категорична бе Корнелия Нинова. Според нея програмата съдържа противоречия, защото се говори за запазване на достигнатите нива на социални права, а вече е започнало тяхното редуциране. "Споменава се повишаване на жизнения стандарт, а се замразяват доходи. Това е програма на имитации - на 10 стр. социална политика 6 пъти се говори за план, 5 за стратегия, 4 за анализ и 2 - за концепции. Това са кухи фрази и празни приказки", възмути се Нинова.
Според Стойнев кабинетът "Борисов 2" е увеличил рисковете за българската икономиката. Принципът не думите са важни, а делата явно е неработещ, коментира Стойнев, визирайки свършеното от кабинета "Орешарски". Той уточни, че за 1,4 месеца правителството е повишило икономическия растеж от -0,3% на 2,1%, осигурени са поръчки за ВМЗ Сопот, а задлъжнялостта на БДЖ е намалена с близо 140 млн. лв.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ