29 Март 2024петък03:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП инициира хуманитарна помощ за Украйна

България не бива да бъде въвличана във военни действия срещу Русия, заяви в НС Янаки Стоилов

/ брой: 28

автор:Станка Динева

visibility 1827

По предложение на Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП и на парламента, България ще изпрати хуманитарна помощ в Украйна. Това стана ясно от блицконтрола на правителството в Народното събрание вчера.
"Искам да предложа България да бъде инициатор на хуманитарна кампания за Украйна, защото жертвите на войната вече са няколко хиляди. И така както вие дефилирахте в центъра на Париж срещу терора, не трябва ли, когато се избиват стотици и хиляди хора, Европа да се надигне и да поиска да се прекрати убийството на граждани", настоя Стоилов.
Бойко Борисов обеща кабинетът да организира подобна помощ за Украйна. "Бих приветствал, ако българският парламент вземе решение за изпращане на хуманитарна помощ. Ние ще я организираме. Това е много добра идея", каза премиерът. Той дори предложи на камионите с помощта да пише "България" и "Парламент".
Стоилов попита премиера давано ли е съгласие от него, от член на кабинета или от президента за постоянно разполагане на тежко въоръжение и техника на българска територия, а също дали ще декларира пред Народното събрание, че няма да допусне територията да се използва за военни действия срещу друга държава. Социалистът поиска гаранции, че България по никакъв начин няма да участва във военния конфликт в Източна Украйна. "Трябва да кажете на министрите от вашето правителство да не поемат никакви ангажименти без писмено разпореждане от вас. Да изисквате с президента да се обменя информация за ангажименти, които се поемат. Тази тема трябва да бъде обсъждана в парламента, а не той да бъде поставен пред свършен факт", препоръча зам.-председателят на БСП.
Борисов заяви, че е дал категорично разпореждане на министъра на отбраната Николай Ненчев да не поема никакви ангажименти. "Ако има такива предложения, отправени към България, ще дойдем в парламента и ще кажем какви са", обеща премиерът. Той каза, че не може да говори от името на президента, но щял да го попита.
На срещите си с шефа на НАТО Йенс Столтенберг, с външния министър на Англия Филип Хамънд и с държавния секретар на САЩ Джон Кери премиерът заявил, че България не бива да бъде въвличана в конфликта в Украйна, съобщи той. "Българското население е миролюбиво и всякаква тема, свързана с военни действия, не е приемлива за народа", каза Борисов. Той призна, че са водени разговори единствено за "изнесени щабове" на НАТО, които били само логистични и не били свързани с бойна техника. "С една дума това, което знам към момента, е да се вземе решение за щабове, които да подсигуряват, ако се наложи, тези бързи сили за сигурност, които се говорят", уточни Борисов.
"Не бива по никакъв начин да допускаме България да бъде въвлечена във войната. Ние не се страхуваме от Русия, но и не бива да даваме поводи за нарастване на напрежението между нас. Това зависи до голяма степен от нашите действия и от това как ние разговаряме с нашите партньори", препоръча Стоилов. Той настоя България да предложи на ЕС и НАТО да концентрират вниманието си върху надигащия се религиозен и ислямски екстремизъм. "И докато други страни търсят по какъв начин да доминират в един или друг регион, ние самите може да се окажем едновременно под заплахата на два различни конфликта", каза Стоилов.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ