19 Април 2024петък15:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жертвите и "жертвите" на Народния съд

/ брой: 30

автор:Иво Атанасов

visibility 37563

Свикнахме да ни разхождат по историята, но не по магистралите на възможно най-пълната истина, а по еднопосочните маршрути на половинчатия и дори превратния прочит. Примирихме се да връщат назад лентата на събитията, но не до точката, от която можем да разберем не толкова какво, а защо се е случило, а само до линията, отвъд която в никакъв случай не трябва да поглеждаме, защото ще се отнесем с недоверие или поне ще поставим под съмнение онова, което с всички сили се опитват да ни внушат. Така лека-полека възприехме клишето "жертвите на Народния съд", без да се замисляме дори дали сред безспорните жертви не са налице и също така безспорни "жертви".
Ето как сме склонни да се съгласим, че е имало някакви прекрасни хора, които установената на 9 септември 1944 г. власт абсолютно незаслужено е осъдила, част от тях на смърт, а повечето - хвърлила в затвора. По същата логика приемаме, че до въпросната дата народът ни е живял мирно и спокойно, благоденствал е дори, но се появяват лошите исторически персонажи, които с преврат грабват управлението и с небивал терор потапят страната в страх, глад и мизерия. Все на същите основания вярваме, че и лагерите се пръкват едва след тази дата, преди нея те са били невъзможни, защото са управлявали добрите.
Когато облъчването идва от партийни фигури, някак сме по-снизходителни. За тях е важно да си пазят електората, сплотявайки го около собственото виждане за историята и настройвайки го срещу чуждото. Едните ще говорят против "белия" терор, а другите - против "червения", но само първите ще отбелязват, че във времето "белият" е далеч преди "червения". Едните ще се възмущават от лагерите "Гонда вода" и "Еникьой", а другите - от "Белене", но само първите ще посочват, че "Белене" е доста след "Гонда вода" и "Еникьой". Едните ще говорят за насилието преди 9 септември 1944 г., а другите - след тази дата, но само първите ще изтъкват, че броят на унищожените преди е съпоставим с този след. Едните ще припомнят разправата с политическите противници преди, а другите ще внушават, че такава е имало само след. Едните ще обвиняват за унищожаването на елита на нацията преди, а другите ще опонират, че това се е случвало единствено след.
Тези едностранчиви погледи към историята от страна на партийните фигури са донякъде разбираеми. И трудно обясними, когато са в репертоара на официалните лица в държавата, особено на най-официалното. Не е редно от най-високата трибуна часовникът да се връща само донякъде, колкото да подкрепи с аргументи някоя преднамерена теза. Особено пък като се знае, че в предишното време е изповядвано точно противоположното становище. Не всички, осъдени от Народния съд, са жертви. Някои от тях наистина са невинни, или с не кой знае колко голяма вина. За тях всеки нормален човек, особено днес, съжалява. Но сред осъдените има и истински главорези. Нима и те са жертви?
На мемориала в градинката пред НДК примерно е изписано името на майор Панайот Годев. На 3 август 1944 г. неговата ловна дружина разстрелва четирима партизани в Кюстендилско, сред които фигура от национална величина като Емил Шекерджийски. А преди да бъде доубит Стоян Лудев, околийски секретар на комунистическата партия, майорът му реже езика. Какво е трябвало да се случи с този човек месец по-късно? И по справедливост, и според условията, в които се намира България? Та още година преди това Московската конференция на министрите на външните работи на СССР, САЩ и Великобритания приема предложената от Чърчил декларация "За отговорността на хитлеристите за извършваните зверства". Едно от условията за примирие на България с Антихитлеристката коалиция е да бъдат наказани виновниците за включването на страната ни в Тристранния пакт. По-късно Чърчил дори казва, че за военните престъпници "най-добре би било да бъдат разстрелвани още при залавянето им" и че "съдът трябва да е политически, а не юридически акт".
На Мемориала в памет на жертвите на комунизма са изписани имената и на други наистина виновни лица. Никой не си е направил труда да ги разграничи от невинните жертви, което подсказва, че е търсена не само почит и признание, но и политически ефект. Същото сторва и съдът в годините на прехода, като отменя присъди като цяло, без оценка за виновност и невинност. И той се връща до някаква дата в историята и по-назад не му се поглежда. А е трябвало - не само за да се разбере кой е виновен и кой - жертва, но и да не се легитимира България като съюзник на Третия райх.
Връщането към историята ни е нужно, но не избирателно. Само ако знаем цялата истина, ще можем и да почетем жертвите, и да си извадим поуките. Ето защо, видим ли, че някой тръгва да ни отваря очите от определена дата насам, трябва да сме наясно, че той иска не да ни поднесе истината, а да скрие неудобната част от нея.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ