24 Април 2024сряда23:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Тренчев:

Аз съм динозавър на демокрацията

800 делегати ще избират ново ръководство на "Подкрепа" на Деветия конгрес на организацията

/ брой: 31

автор:Ева Костова

visibility 701

"Аз съм един динозавър на демокрацията. Аз съм човек от друго време - от времето на големите мечти. Имах кауза, но започнах да буксувам. Трябват хора с нов поглед и нов прагматизъм". Това заяви президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев след откриването на Деветия редовен конгрес на синдиката вчера. На 8 февруари той навърши 60 години, а създадената от него организация - 26 г.
В емоционално експозе при откриването на конгреса синдикалният лидер направи множество тревожни констатации - нивата на минималните заплати у нас са по-ниски от тези в държави от Третия свят, милион и половина пенсионери и половин милион хора с увреждания живеят в глад, лишения и тотална мизерия. Около 70% от българските домакинства не разполагат с доходи за нормална издръжка. Само 3% от учителите са до 30 години. За последните 6 години 3000 български лекари са напуснали страната.
Макар и не от трибуната на висшия форум на "Подкрепа", Тренчев потвърди заявеното си преди дни намерение да се оттегли от лидерския пост в нея, за да се занимава с наука. Нещо, което той сподели преди дни в интервю за ДУМА. "Не съм свикнал да променям мнението си", каза той и призна, че има и още една мечта - да си вземе куче.
За отбелязване е, че през първия ден на конгреса все още цареше привидно спокойствие в залата на принципа: да не се излагаме пред чужденците. Още днес сигурно ще се разгорят страстите около избора на ново ръководство. Най-вероятен наследник на поста президент на "Подкрепа" ще бъде вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов. "Ако аз поема лидерския пост, ще съм длъжен да бъда новият стожер на организацията. Добре, че имам доста опит зад гърба си, дано да имам и качества за това", коментира Манолов. "Ако не съм готов да поема тези отговорности, трябва да ходя да садя зеле", допълни емоционално вчера той.
Вчера в залата на конгреса нямаше настроения да бъде прието оттеглянето на Доктора. Най-големи спорове ще предизвика това кой да бъде новият вицепрезидент, тъй като няма единодушие по кандидатурата, коментираха запознати.
Конгресът се провежда в зала 3 на НДК в София с участието на близо 800 делегати от цялата страна. Откриването на форума беше уважено от зам.-председателя на ПГ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова, която изчете приветствие до рожденика и до "Подкрепа" от лидера на партията и председател на ПГ Михаил Миков. Поздравления отправиха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, лидери на работодателски организации, братската КНСБ, синдикалисти от редица държави - от Полша до Китай.
На конгреса присъства и съпругата на Тренчев - Кояна, която долетя специално от САЩ, за да уважи висшия форум на "Подкрепа" и рождения ден на Доктора.

"По време на съвместната ни работа бяхте диалогични, професионалисти и хора с аргументи". С тези думи Корнелия Нинова се обърна към делегатите на Деветия редовен конгрес на КТ "Подкрепа" и лидера й д-р Константин Тренчев.
"Най-важното е, че КТ "Подкрепа" защитава огромно количество български граждани, чиито интереси брани самоотвержено", подчерта тя.
В поздравителния адрес, който Корнелия Нинова изчете, председателят на БСП Михаил Миков определи синдиката като опора на прохождащото гражданско общество, а лидера й д-р Константин Тренчев - като личност с непокорен дух и независим ум.


Снимка Мариета Томова

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ