24 Април 2024сряда16:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Пенчо Данчев би бил сега на сто години

/ брой: 37

автор:Панчо Панчев

visibility 3118

С удоволстие присъствах на вечерта, посветена на стогодишнината от рождението на професор Пенчо Данчев. Тази вечер, състояла се в чудесния амфитеатрален салон във втората сграда на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", беше организирана от ръководството на хазяите, където преди години юбилярът е бил преподавател, и издателство "Захарий Стоянов", което е виновник за появата на бял свят на новата книга "Полемични записки - из литературния живот преди". Наследниците на големия литературен критик, теоретик и преподавател по естетика са предоставили на издателството ценния ръкопис, в който са събрани любопитни редове, написани от професора.                                             На вечерта, ръководена от Иван Гранитски, присъстваха съратници и почитатели на Пенчо Данчев. Освен водещия, който говори за личността и приноса на юбиляря в нашата литература,  изказвания направиха проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ, поетът Найден Вълчев, синът на Пенчо Данчев - Иван Данчев, моя милост - някогашен студент на юбиляря, както и проф. Снежа Зафирова...
Най-важните житейски подробности, които има да се кажат за професор Данчев, са, че той е роден в Симеоновград на 8 февруари 1915 г., завършил е гимназия в Пловдив, следвал "История на славянските литератури" в Карловия университет в Прага и довършил следването си в Софийския университет, поради войната. Участва в антифашистката съпротива. Работи като учител в Ботевград, а след това като редактор в няколко водещи периодични издания в София. През 1954 г. става професор по естетика във Висшия театрален институт, където ми е преподавал и на мен... Земният му жизнен път завършва на 14 ноември 1989 г.
Професор Пенчо Данчев се проявява и като литературен историк с интерес към поетите Ботев, Смирненски, Дебелянов, Вапцаров, а в текущата литературна действителност разглежда с много разбиране и грижа автори като Никола Фурнаджиев, Христо Радевски, Радой Ралин, Веселин Андреев, Павел Матев, Георги Джагаров, Младен Исаев, Веселин Ханчев, Иван Давидков и други.
От 1949 до 1989 г. Пенчо Данчев е издал двайсетина сборника със статии и проблемни литературни разработки като "Индивидуализмът в българската литература" (1949), "Съвременни български поети" (1951), "Въпроси на литературата и изкуството" (1955), "Съвременни проблеми и автори" (1973), "Литература, изкуство, общество" (1973), "Естетика" (1974), два тома "Избрано" (1975), три това "Избрано" (1985) и други.
В словото си Иван Гранитски подчерта изключителните заслуги на професор Пенчо Данчев като литературен критик и публицист, както и като секретар на Съюза на българските писатели, заемал правилни позиции в онова време, често сложно за самостоятелно мислещите. Гранитски говори и за току-що излязлата книга на Пенчо Данчев, която дава нов поглед към литературните борби и дискусии от 50-те до към края на 80-те години на миналия век. "Може да се спори с нея, но от подобен тип дневници, записки, спомени се извайва панорамата на българския културен и литературен живот за последния половин век."
Освен това в неговите думи и в изказването на ректора на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" проф. Любомир Халачев пролича намерението в този прекрасен салон да се организират редовно подобни вечери. Те биха могли да запознават младата публика с редица незаслужено позабравени културни дейци и дати. Теми има колкото щеш - исторически събития, писатели, артисти, музиканти, обществени личности и други лица, които трябва да се помнят. Не заради тях, а заради нас...

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ