20 Април 2024събота15:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съвпадения!?

/ брой: 38

автор:Николай Коев

visibility 3339

Случавало ли ви се е понякога да се удивлявате от повтарящи се неща в живота. Сякаш невидима ръка подрежда в някакъв кръговрат събития и факти, които поразително си приличат и оставят простосмъртните с усещането за предопределеност, която независимо от волята си не могат да предвидят и променят. Това се случва в малкия ни личен свят и отреденото ни планетарно време, което независимо от своята продължителност все пак успява да ни изненада с поредица от странни съвпадения. И ако в измерението на битовия кръгозор този "феномен" можем да отнесем към някаква житейска ограниченост и липса на многовариантност, то в световните дела повторенията са неизмеримо отдалечени от случайността. Подсказват ни го действията на световни лидери, държави-лидери, а и подкупни по-малки незначителни играчи. Всички обаче са с мегаамбиции, доста се учат от историята и най-вече от онази нейна част, в която от древността, та до наши дни копирането на манипулацията е в основата на подчинението и управлението на масите.
През тези дни тревогата ни около Украйна беше голяма. Особено след обвързването ни в схема като "фронтова държава". Родни манипулатори пък скочиха отривисто и обвиниха горките тревожещи се, че всявали лъжлива паника сред обществото. И в духа на отработената демагогия, представете си, те заеха позата на разтревожени, едва ли не на обидени. Сега остава и да се извиняваме за притеснението. Ами ако пукне утре, къде ще отидат синовете ни, пак на фронтовата линия. Само дето финансово обезпечените за няколко поколения напред ще спасят бързо отрочетата си във все още останалите оазиси на мира, а беднотията ще се надъхва с "ценности" в името на отечеството. Както стана в трагедията с бивша Югославия, където истински, а не мними патриоти изпращаха децата си в ада на братоубийствената касапница с музика, а други притихнаха с парите на бащите си на Запад, докато отмине бурята. Дали пък и в Украйна правоимащи не се спасяват от мобилизация, а нямащите тези права направо не поемат към руската Ростовска област, пък и не само там. Съвпадения!
В останалата в миналото югофедерация, станала ненужна след падането на Берлинската стена, отвъдокеански благодетели и техни европейски послушковци разпалиха и без друго тлеещите противоречия в държавния конгломерат. Заеха категорична страна, сатанизираха едни за сметка на други, въоръжаваха, обучаваха, притискаха православието, палиха, потушаваха пожари и великодушно умиротворяваха. Но така, както стана с Дейтънското споразумение за Босна, че се запазва потенциалът за възпламеняване на нов конфликт, ако наложи... интересът. В Украйна пък матрицата изтрещя здраво с активното мероприятие "Майдан". Преглътнаха дори фашизоидите и заслепените от жажда за власт, насадиха омраза, разделиха хората, смеси се братска кръв. Едни обявиха за воини на демокрацията, а други за ретроградни сепаратисти, защо не и комунисти, подстрекавани и подпомагани от православния "агресор" Русия. Не толкова отдавна други ноторни сепаратисти в Косово преминаха на зелен светофар към държавността, задействан пак от същото място, за да бъде свита православна Сърбия и усвоен удобен плацдарм, за всеки случай. Използваха дезинформация, манипулираха, сатанизираха и... бомбардираха. Почти познати съвпадения, нали? А после идва огорчението от случая с Крим. А Косово? - ще им отвърнат, което при това международен съд легитимира. Следва мълчание, но не гузно, но и лавина от дезинформация с помощта на платени глашатаи на либералдемокрацията.
Само че сега в матрицата за Украйна изглежда нещо се пропука. Дали не се заражда несъвпадение? Рано е да се каже и повярва съвсем, но като че ли нещо се случва по топлата евроатлантическа линия. На преговорите Минск-2 преди дни двата европейски стълба Германия и Франция (без Великобритания) положиха усилия по европейски цивилизовано да дадат мирна насока на украинското безумие. Получиха подкрепата на Путин, който натисна за съгласие лидерите на Донецк и Луганск, а и на Порошенко, макар и с много условности и тихо скърцане на зъби. Щатите не бяха гости на Лукашенко в Минск. Европейците оправяха европейския си батак сами, което е добре. При това "западняците" от континента, и не само те, безпрецедентно възроптаха срещу мерака на Вашингтон да въоръжава властите в Киев. Което си е направо несъвпадение, породено от страх от широкомащабен военен конфликт, който може да срине и без друго люлеещата се европейска политическа конструкция.
И накрая, мисля си наивно, дали не е време да се напусне трагичният кръг от подозрителни съвпадения и даде шанс на друго съвпадение - на интересите на по-широк кръг хора, а не само на облагодетелстващите се от явно проблематичния модел на либералдемокрацията. Наясно съм, че в случая едва ли ще имам съвпадение с мнението на мнозина, но нали и това е част от демокрацията. Онази, истинската!  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ