24 Април 2024сряда19:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жените на РЪБа с две изложби

Четири художнички показаха свои творби в Пловдив и София

/ брой: 39

автор:Пенка Калинкова

visibility 1629

25 години след създаването на прочутата група "РЪБ" (краят на 1989 г.), която навремето беше емблематична за нови повеи и процеси в изкуството, една изложба в галерия "Ромфея" предизвика вълнения сред артпубликата на Пловдив, а вече и в София - изложбата в галерия със знаменателното название "Мисията".
Навремето групата за съвременно изкуство, в която се събраха творци от ателието на младия художник в Пловдив - Кольо Карамфилов, Димитър Митовски, Румен Жеков, Емил Миразчиев, Павел Алберт, Игор Будников, Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска, Надя Генова... - си избра ръбестото, предизвикателно име РЪБ. Мнозина помнят изложбите им "Символи и знаци" и "Идеалът", различни акции. С годините мъжете се разпиляха по света, един даже си отиде от този свят, събраха се отново жените. Не поради жалба по младост, а защото се чувстват свързани, близки и сега, толкова години след началото. Три графички - Албена, Моника, Надя, и една завършила живопис - Венета. И както казва Моника Роменска, група "РЪБ" е факт, мит, но и нова действителност, изложбата в Пловдив бе обявена и в памет на Кольо Карамфилов. Всяка от четирите е вдъхновение за другите, условието между тях е всяка да нарисува себе си и другите три в един и същи образ. Например Венета Маринова вижда себе си и всяка от приятелките си като Мона Лиза, Надя Генова - като Нереида/нереиди, опитомяваща животното, защото всеки има стремеж да укроти нещо в себе си, Моника Роменска рисува себе си и колегите си в доспехите на Жана д'Арк.
"Добрият художник винаги има функцията на апостол, на водач, и това е тежка орис", казва тя. Различна в средствата си е Албена Михайлова- Бенджи, която живее от години в Базел - тя е избрала видеоинсталацията и виждаме четири видеопортрета, в които обектите - четирите художнички, се променят пред очите ни. Самата Албена плаче, сълзите се превръщат в коси, косите - в брада. Изложбата в Пловдив премина при голям интерес, в София вероятно също.
Междувременно на 30 януари четирите дами ни изненадаха с нова изложба, този път в пловдивската галерия "Резонанс", озаглавена по-различно "Мъжете на жените на РЪБа" - всяка представи своя поглед върху мъжа, рисува своето отношение към него. Ето част от съображенията и въпросите: Мъжът идеал ли е или не? Идеалът не е мъж. Секс символ, клише от корица на списание? Той е баща, чичо, дядо или брат. Любим приятел или дори... идеал. Романтичен портрет? Изложбата е предизвикателна, откриването, направено като пърформънс, предизвика много емоции - четирите художнички се появиха, облечени в черни костюми, с широкополи шапки и дори пистолети, като каубои. Запазиха пълно мълчание и непроницаемост, докато извършиха свой ритуал по откриването. В изложбата с различни средства са представени техните виждания. Група "РЪБ" се възражда под друга своя форма. При откриването на изложбите си в "Ромфея" и в "Мисията" четирите художнички нежно, с ръкавици, прибавиха едно "а" в червено към името РЪБ. Това означава, че групата не е същата - съставът е различен, само жени са, минали са 20 години. Тази игра с буквата "а" подсказва и ново начало, в новия формат.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ