27 Април 2024събота05:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

(Не)Елементарно, Уотсън

Москва вече не вярва и отстоява със стиснати зъби своите интереси, защото Берлинската стена падна, но НАТО стигна до границите й, а Украйна пламна в братоубийствена война

/ брой: 39

автор:Зорница Илиева

visibility 1091

Написа "The Guardian", че Кремъл не играе по правилата, като води нова форма на хибридна война, и се започна. Ту Путин страдал от аутизъм, ту бил "тиранин от средата на ХХ век", ту приличал на Хитлер, ту не му подават ръка на среща на световните лидери... Да се каже "Елементарно, Уотсън" не върви. Става въпрос за сблъсък, изправил на нокти света и поставил бъдещето на обединена Европа на карта. По-скоро икономиката й. Стигна се дотам, че се пише как Москва правила пищни шоу програми за манипулиране на общественото мнение в антиукраинска, т.е. антизападна посока. Де да правеха такива и при нас!
В САЩ не само има подобни телевизионни шоу спектакли, но и са забележително професионални. Преди се казваше, че Путинова Русия използва енергийните си ресурси и тръбопроводи, за да налага своето влияние в Европа, в частност Югоизточната част или по-скоро в бившите социалистически страни. Сякаш играта на САЩ чрез Саудитска Арабия да намаляват цените на нефта и газа и по този начин да нанасят сериозни удари по икономиката на Русия, Иран и Венецуела е нещо различно.
Как да не се сети човек за шопската поговорка "Я не сакам да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле". Само дето не знаехме, че тя важи и отвъд океана. Спомени, че Путин е нарекъл Тони Блеър "пудела на Буш" не съществуват, но че с днешна дата ексгенералният секретар на ООН Кофи Анан откровено признава, че операцията на САЩ и съюзници в Ирак е била грешка, чиято цена е "Ислямска държава", е факт. А "The New York Times" написал, че Риад умишлено държи цената на петрола около 48-50 щ.д., "за да я използва като разменна монета в преговорите за Сирия", т.е. за свалянето на Асад и прокарването на онази тръбопроводно-религиозна политика, която е в интерес именно на шейховете и задокеанските им приятели. Впрочем и наши.
Та хибридната война и медийното манипулиране били руска практика, но и това е по-скоро потвърждение на принципа "с твоите камъни по твоята градина". Москва явно е проучила добре западния опит и след ерата на Елцин изгражда своя CNN, за да разясни позициите си и на чуждите граждани.
Каквото и да говорят привържениците на тезата за "руската агресия", историята е красноречива. Почти винаги Русия е била обект на домогвания отвън и битките са били "смертелни". Последната голяма й коства 25 милиона жертви, нали? Да унижаваш по безпардонен начин представители на такава империя е най-малкото недалновидно. Защото Русия трябва да има и има самочувствие, и съхранява интересите си дори и в неблагоприятни ситуации. А руската душа винаги ще бъде загадка за останалия свят. Непонятна е за западните представи устойчивостта и гордостта на руснаците, които не са били галеници на "цивилизованата" съдба.
След Югославия и Либия няма как "третата стомна за вода да не се счупи". Москва просто вече не вярва. Не вярва и отстоява със стиснати зъби своите виждания, своите интереси, защото Берлинската стена падна, но НАТО стигна до границите й. А Украйна пламна в братоубийствена война. Преди това имаше и Оранжева революция, имаше Грузия, Молдова е настръхнала. Около Русия е, меко казано, неспокойно.
Европа най-накрая се сепна и си спомни, че нейните принципи са диалог, дипломация и "мека политика" за решаване на проблемите. На нейна територия де факто отново се води война, убиват се хора, насажда се омраза към вчерашни и утрешни приятели, а разни, наложени по разпореждане санкции, нанасят щети на ЕС, които испанският премиер тези дни изчисли на повече от 25 млрд. евро.
В такива ситуации няма "свети води ненапити". Но да се посочва, че Русия е агресор и води хибридна или пропагандна война срещу Запада, е твърде необосновано. Равностойни, че и по-сериозни, са атаките от другата страна. Разликата е, че руската пропаганда не е определила например заболяване на някой от западните лидери. Випрос на възпитание и цивилизованост. А защо нещо трябва да се внушава, когато всеки може да влезе в интернет и да гледа де що има по света. Нали затова и "Ислямска държава" там "рекламира" деянията си.
Кому е изгодна тази ситуация? Защо Европа реши да играе ролята на малкото братче, на което често му дърпат ушите, ако не слуша? Мислехме, че тази роля е отредена за малките държави, които все търсят сянката на голям брат. Сещаме се за онази прословута реплика на цар Борис ттт, който се определил за единствен българофил при премиер германофил, генералитет англофили и народ с русофилски възгледи. Последното не се е променило. Да му мислят управляващите, защото големите ще се разберат. Хората с пари нямат интерес от война, която ще им взриви света, който  обитават и контролират. Дори и да мирише много на петрол...

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ