27 Април 2024събота01:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бедна ми Българийо!

/ брой: 39

автор:Ева Костова

visibility 861

И пак за бедността в България ще стане дума. Не че не ни омръзна сами да си вярваме, а с мисълта, че определено може да се направи нещо за промяна към по-добро. Стига да има политическа воля за това, каквато досега не се забелязва у управляващите. Европа въобще не я брида нашата бедност, продължават да ни възприемат като "добра дестинация", където се пие почти без пари, а пенсионерите оттам у нас си отживяват по курортите. За нашите предлагат върху мижавите им пенсии да се натресе и 10 процентен данък, ако от немотия още продължават да работят. 
Главната инспекция по труда публикува на сайта си минималните ставки на възнагражденията в страните от ЕС и държавите от европейското икономическо пространство за 2014 г. и 2015 г. Това са минималните условия на заплащане, които всеки работодател в страна членка трябва да осигурява на своите наети работници и служители, независимо дали те са нейни граждани или на друга страна от ЕС. Та в информацията четем следното: В Белгия от декември 2012 г. минималната заплата за работещи до 21 г. е 1501,82 евро, за работещи над 22 г. - 1559,38 евро. В Германия през тази година бе въведена минимална ставка от 8,50 евро на час. В Гърция минималната заплата е посочена в закон и е в размер на 586,08 евро на база 14 плащания годишно. В Естония най-ниската заплата е 355 евро. В Латвия - 320 евро на месец. България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС със 170 евро минимална заплата, почти половината от населението живее в риск от бедност и социално изключване. При това разликата между нея и следващите я страни, освен че е значителна, но и не намалява. Последни данни на официалната статистика показват, че тежестта на заплатите в бюджетите на домакинствата спада. Семействата разчитат все повече на социални помощи. При 55 лева повече постъпления в дома в края на 2014 г. в сравнение с предишната, харчовете са били със 138 лева повече. За една година разходите ни са нараснали над два и половина пъти по-бързо от доходите.
Българите вече от години са най-недоволни от стандарта на живот и ниските си доходи, показват какви ли не изследвания. Нещо, което въобще не е изненада. Както и не е изненада, че по данни на НСИ от 2010 г. под областната линия на бедност остават над половината от 28-те области. В "много лошо социално-икономическо състояние" са областите Разград, Силистра, Търговище, Ловеч и Монтана, където и безработицата е по-висока. Така се оформя картината на заетост - намаляващи доходи - намаляващо население.
Неотдавна в своя изследване за бедността у нас фондация "Фридрих Еберт" напомни, че през 1601 г. кралица Елизабет т издава Закон за бедните, в който се казва: Първо трябва да се подпомагат тези бедни, за които няма разумни основания да се очаква, че биха могли със собствени усилия да подобрят състоянието на бедност, второ - всички трудоспособни трябва да работят.
Колкото до доходите от труд, спор има само в нашата родина. Работодателите ги натискат надолу, щото искат само надути печалби. Правителството пък им прави реверанси, защото, видите ли, те създавали работните места. Впрягат се и различни критерии в "услуга" на работещите бедни, търси се под вола теле, когато целта е да се намаляват възнаграждения. Икономиката в момента позволява по-високи доходи, са категорични от КНСБ. Засега обаче бедността си лае, икономическият керван си върви, кой знае в чия полза.
А България се обезлюдява безвъзвратно...

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ