29 Март 2024петък12:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И така... Знаменитата певица се готви за "космически гастрол"

Най-високата нота на Сара

В Центъра "Ю. Гагарин" започна тренировки Сара Брайтман. Певицата, която покори света със своето сопрано, сега има намерение да покори и космоса и да прекара на международната космическа станция десет дена през есента. Тя ще бъде осмият космически турист.

/ брой: 40

visibility 97

Наталья Бурцева
Вести.RU

Трансконтинентален полет от Маями. Тя доста се е уморила от пътуването, но е все така приветлива. Руската столица я посреща скромно, без тълпи фанати и овации. Но пък ? обещава главното - полет в космоса. За него Сара Брайтман има големи планове. Околоземната орбита като туристическа дестинация съществува от десетина години. През 2001 година Роскосмос и американската компания Space Adventures подписаха договор за изпращане в космоса на хора, които могат добре да си платят за това. Да видиш Земята от илюминатора на космическия кораб струва няколко десетки милиона долара и освен това - половин година упорити тренировки.
Черно пухено яке и дебели ботуши. По Звездното градче в тези студени дни не е много за разходки. Тя минава от едно здание към друго - запознава се с тренировъчната база на Центъра за подготовка на космонавти "Гагарин". В тази приятна усмихната дама едва ли ще познаеш световно известната певица Сара Брайтман.
На първо време трябва да се представи в Центъра за подготовка на космонавтите. На срещата присъстват всички, с които тя ще трябва да премине пътя към звездите. Сара ще трябва да запомни всички и да се ориентира в учебните планове. Следващите шест месеца  - това ще бъде пътят към космоса, от който не е желателно да се отказва - цената за него е твърде висока.
"Много съм горда и щастлива, че участвам в руската космическа програма - казва певицата, - и бих искала да благодаря на всички за това".
Това ще бъде 18 космическа експедиция. В космическите среди никога не наричат участниците в полета туристи, тъй като подготовката им е достатъчно сериозна. И за половин година участникът  в полета преминава от позицията на прост наблюдател на  друго ниво - на истински член на космическия екипаж.
Стартът на кораба "Съюз ТМА-18М" е планиран за тази есен. Компания на певицата ще правят командирът на екипажа Сергей Волков и борд инженерът -  датчанинът Андреас Могенсън. Експедицията до МКС ще бъде кратка - само 10 дни. Определен е и дубльорът на Сара Брайтман - японският предприемач и президент на компанията Space TraveL Сатоши Такамацу. Ако всичко е успешно, Сара Брайтман ще стане осмият по ред космически турист.
Началото на тези елитни орбитални пътешествия положи инженерът, по-късно  милионер от САЩ Денис Тито, който 40 години след полета на Гагарин, през април 2001 година полетя към МКС с руския кораб "Съюз". За  сумата  от 20 милиона долара. Но даже и да плати парите си, на човек не му е гарантиран полета. Ако не си добре със здравето, не можеш да попаднеш в космоса за никакви пари. Космосът не ти е Малдивските острови.
По време на поредната експедиция медицинската комисия отхвърли един  от претендентите за полет -  японеца Дайсуке Еномото, като отвори пътя към космоса за американката от ирански произход Ануша Ансари.
В Звездното градче ласкаво я наричаха Анюша. През септември 2006 година на борда на МКС тя направи някои научни експерименти, образователни програми и снимки от космоса. Ануша ще я помнят не само като първата жена-космическа туристка, но и като първия блогър от космоса.
Скъпо струващото право да полети в космоса пети по ред получи един от основателите на компанията Microsoft, американецът от унгарски произход Чарлз Симони. Детската му мечта да лети в космоса се осъществи на два пъти: през 2007 и 2009 година. Нещо повече, след полета в космоса  Симони най-накрая намери и своето семейно щастие.
Следващият щастливец и собственик на билет за космоса през 2009 година стана един артист, музикант и собственик на цирк - канадецът Ги Лалиберте. Този професионален играч на покер и почти национален герой на Страната на кленовия лист се превърна в космонавт срещу 40 милиона долара за една седмица. Тогава на МКС за пръв път се събра екипаж от 9 души. Тъй че на "космическия клоун" на орбитата не му липсваха зрители.
След клоуна Ги Лалиберте историята на космическия туризъм прекъсна за няколко години. Роскосмос имаше сериозни причини за това - увеличаването на броя на екипажите на МКС и тяхната своевременна ротация. Може да се предположи, че место за поредния турист се отвори поради това, че заминаващите за МКС Михаил Корниенко и Скот Кели ще останат на станцията цяла година.
Няма смисъл да се сравняват кратковременните полети и продължителните по време експедиции. Едно нещо е важно - от тези полети печели цялата световна космонавтика. Може би колкото повече хора, и обикновени и влиятелни, погледнат нашата крехка планета от космоса, толкова по-приятен и добър ще стане животът на Земята.
Когато един толкова известен човек като Сара Брайтман стане руски космически турист, той се превръща в своеобразен посланик на руската космонавтика по целия свят.
И така, аз много се надявам, че жителите на планетата Земя ще могат да чуят вълшебното сопрано на Сара Брайтман от околоземните висини.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ