Руска кухня
Питки от извара със сметана: бързо и вкусно
/ брой: 40
Защо тези малки пържени питки от извара се наричат в руския език "сирники" - за мен винаги е било загадка. Нито кашкавал, нито сирене няма да ни потрябват - те се правят от най-обикновена извара (желателно е тя да е прясна, да не е суха и трошлива, а мека и пухкава). Между другото, бъркотията с названието е възникнала затова, защото в руския език не е съществувала думата "творог " (извара), а това, което сега се нарича творог, по-рано се е казвало сыр (на български - кашкавал, сирене, бел.пр.). С навлизането в Русия на немските, холандските, швейцарските и френските сирена за названието на продукта, който се получава от заквасено мляко, се е появила думата "творог". "Нашата извара се прави от кисело заквасено мляко, което се оставя на открито, а след това се отцежда или изстисква" - пише Владимир Дал в своя Тълковен речник и изброява многобройни руски ястия с извара.
В Русия почти във всяко семейство приготвят и обичат така наречените сирники - питки с извара. Те се правят лесно и отнемат съвсем малко време. Мнозина си спомнят какви вкусни такива питки с извара се правеха в детските градини.. . И в моето семейство тези питки се правят много често за закуска.
Ще са ни нужни:
500 грама извара, 250 грама брашно, 4 яйца, 250 грама сметана, 1/2 чаша олио, 3 грама сода, 100 грама пудра захар, ванилия, настърганата кора на 1 лимон, сол.
Начин на приготвяне:
Много добре да се объркат в купа изварата с яйцата, да се добави брашното, ванилията, солта, содата и лимонената кора. Получената маса да се раздели на 10 еднакви питки. Тези малки питки да се изпържат на добре загрят тиган с олио, да се зачервят хубаво от двете страни, да се подредят на чиния и да се поръсят с пудра захар. Сервират се със сметана.
Надявам се, че това просто и вкусно ястие ще стане чест гост на вашата трапеза.
Готвач Юс