19 Април 2024петък07:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Най-нова история Първата чеченска война - едно от най-трагичните събития за нова Русия

"Малката победоносна война"

Преди 20 години в Чеченската република започна война, която отне живота на хиляди мирни жители и за дълги години определи развитието на Русия. Какви са последиците от тези събития?

/ брой: 40

visibility 2526

Екатерина Синелшчикова

След разпадането на Съветския съюз в автономните републики, влизащи в състава на Русия, се усилиха сепаратистките настроения. Те бяха най-силни в Чеченската република, която след обявяването на независимостта си започна да се нарича Чеченска република Ичкерия. Неин президент стана бившият генерал-майор Джохар Дудаев.
Към този момент руските войски вече бяха изведени от територията на републиката, но там останаха огромни запаси от оръжие и военна техника. "В Чечня тогава цареше произвол. Радикализмът в комбинация с оръжието вече заплашваше не само целия Северен Кавказ, но и Русия" - си спомня Иван Рибкин, председател на Държавната Дума през 1994-1996 години. Властите се страхуваха, че примерът на Чечня може да бъде последван и от други автономни републики.
Времето за подготовката на военната операция беше малко, но в края на 1994 година на територията на Чечня от запад, север и изток навлязоха руски войски, които се готвеха да превземат републиката за два часа, но срещнаха жесток отпор.
Когато се говори за причините за първата чеченска война, не бива да се забравя за нефта. Чечня, като нефтопреработващ регион, беше като една вътрешна офшорка на Русия. "През 1992 година по нефтопроводите за преработка в Чечня са постъпили повече от 6 милиона тона суров нефт. След това тези преработени нефтени продукти попадаха или в търговските структури, или отиваха за износ. Москва не можеше да допусне независимостта на републиката още и поради факта, че тя стана заплаха за националната сигурност на Русия: започнаха провокации, похищения на хора, кражба на пари в чудовищни размери, в това число и чрез фалшиви документи от руски банки. Границите на републиката не се охраняваха.
Бившият председател на Върховния съвет на Руската федерация Руслан Хасбулатов, който през 1994 година оглави миротворческата мисия в Чечня твърди, че военното нахлуване е можело да бъде избегнато. "Убедиха ме да замина за  Чечня, за да свалим Дудаев, и ние на практика постигнахме успех. Той се съгласи да преговаря, но Кремъл внезапно въведе войската". Русия тогава нямаше ясни политически и военни цели - това беше главният проблем на първата чеченска кампания, смята политологът Глеб Павловски, директор на "Фонда за ефективна политика".  През 1994 година рейтингът на руския президент беше спаднал на 3 %. "Една малка победоносна война", по думите на Павловски, би могла да повиши популярността на Борис Елцин сред обществото. Но Русия не можа бързо да сломи съпротивата на сепаратистите. Руските танкове бяха обстрелвани с гранатомети, онези, които оживяха, попаднаха в плен. Войната продължи още година и половина.
След навлизането в столицата на Чечня Грозни руските войски започнаха масово "прочистване" на населението. Бойните действия се водеха с използването на авиация и артилерия. Разрушенията в града бяха катастрофални. По приблизителни данни на обединението "Мемориал", загубите сред мирното население на Чечня достигнаха до 50 хиляди души, а на руските войски - около 5 хиляди. В отговор на тези действия на Русия по страната премина вълна от терористични актове, организирани от чеченци.
По времето на чеченските събития се смени основния състав на руското правителство и в органите на властта излязоха на преден план военните. А заедно с това, както отбелязаха моите събеседници, започна и сериозното ограничаване на свободата на словото и взривоопасното нарастване на престъпността и корупцията." Десетки хиляди военни, които бяха изпратени на война от всички краища на страната, се завърнаха от нея като бандити и започнаха да организират банди. А около доставките за армията, снабдяването и възстановителните работи се разпространи корупция в огромни мащаби" - смята Хасбулатов.
Първата чеченска война завърши през август 1996 година. Русия изведе войската, мирът обаче продължи само три години, след което започна Втората чеченска война.

Чечня започна за заплашва националната сигурност на Русия.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ