29 Март 2024петък06:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проект Новият газопровод ще минава основно по трасето на „Южен поток“.

„Газпром“ договори детайлите по „Турски поток”

Проектът ще бъде завършен през 2020 г., когато „Газпром“ планира да спре транзита на газ през Украйна. Според експерти руската компания е приела условията на турските партньори за избора на маршрут.

/ брой: 40

автор:Дума

visibility 2363

Алексей Лоссан

„Газпром“ настояваше за друг вариант, при който подводната част от газопровода минава успоредно на другия газопровод Blue Stream – той е много по-евтин за монополиста“ - казва главният анализатор на UFS IC Иля Балакирев. Според него избраният вариант не е толкова лош, тъй като на практика 70% и отгоре представляват „Южен поток“, който вече е проектиран.
Основният проблем при „Турски поток“ е липсата на споразумение за крайната цена на газа. Това заяви турският министър Йълдъз в интервю за телевизионния канал НТВ. По-специално, според вестник „Коммерсант“, турската страна иска значителна отстъпка от 15% от цената на газа. „Такава отстъпка за Турция може да се разглежда като плащане за липсата на транзитиращи страни“ - казва Иван Капитонов, доцент в катедрата по държавно регулиране на икономиката към Руската академия за народно стопанство и държавна служба. Въпреки това обаче, според него, самата Турция се превръща в транзитираща страна. „Това, че на този етап от проекта има риск Турция да налага своите условия, беше ясно от самото начало и по всяка вероятност Турция ще получи някаква отстъпка“ - смята Иля Балакирев.
Според Иля Балакирев откриването на първия участък ще намали транзита през Украйна с една четвърт още през 2017 г, което ще компенсира предоставената отстъпка. „Газпром“ ще изпълни морската част от трасето самостоятелно, а в реализацията на наземния участък от проекта от турска страна ще се включи компанията Botas.
„Много по-важно е, че Русия и Турция постигнаха принципно съгласие по проекта, потвърдиха взаимния интерес, изразиха готовност за изпълнение, набелязаха основните параметри на тръбопровода, като всичко това увеличава шансовете за неговата реализация, при това в съкратени срокове“ - заяви Дмитрий Баранов, експерт в Управляващата компания „Финам Мениджмънт“.
Капацитетът на първата линия ще бъде 16 млрд. куб. м. „Газпром“ обеща по нея да потече газ още в края на следващата година.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ