19 Април 2024петък03:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цел САЩ обясниха на Сърбия, Македония, България и другите страни от региона, как да се държат

Обиколката на Мърфи

Сенаторът-демократ от щата Кънектикът Крис Мърфи докладва пред Германския фонд „Маршал“ резултатите от инспекцията на Балканите.

/ брой: 40

visibility 8553

Евгений Крутиков
vz.ru


Мърфи заема длъжността заместник-председател на подкомисията по европейските въпроси в сенатския комитет по външните работи, тоест реално отговаря за изготвянето на европейската политика на САЩ на законодателно равнище.
Тонът му на общоамериканско ниво е безпрецедентен. Според изказването му външната политика на Балканите представлява набор от манипулации, целящи завръщането на САЩ в региона, където от 2001 г. Вашингтон не е водил никаква координирана политика, тъй като, според него, САЩ не виждали достоен противник на полуострова. Днес противникът се идентифицира в лицето на Москва.
Сенаторът, който се представя за „основен специалист“ по балканските въпроси в САЩ, излетя от Белград в деня на посещението на Владимир Путин в Сърбия.
Според него „Путин разчитал в Сърбия да постигне повече в областта на военното сътрудничество, залагал на Южен поток, но благодарение на това, че Сърбия и другите страни от региона решили да продължат по евроатлантическия път и потвърдили обвързаността си с този ангажимент“, разширяването на сътрудничеството с Русия било предотвратено.
Като основна заплаха за интересите на САЩ на Балканите Мърфи определи руското идеологическо влияние, което се насажда с помощта на „мощна военизирана пропагандна машина“. От гледна точка на сенатора на това трябва незабавно да се противостои със съвместна работа: „Единственото, което ни трябва е точна и ясна информация, коригиране на лъжата, разпространявана от руската информационна машина. Нищо повече. Това ни стига“.
Мърфи е сигурен, че „повече не можем да живеем в свят, в който страните са принудени да избират между политическо и икономическо сътрудничество с Русия или ЕС и САЩ“.
С други думи Русия няма право да влияе на международната политика и САЩ ще направят всичко възможно, за да ? отнемат тази възможност. Конкретно в Сърбия САЩ имат готовност да предизвикат ситуация, в която Белград ще запази външните си приятелски отношения с Русия и въпреки това ще се присъедини към ЕС. Впрочем сенаторът призна, че „ще мине много време, докато Сърбия влезе в ЕС“ и посъветва на страната „да го използват правилно“, като даде за пример Хърватска, която „няма да пречи на Сърбия“, когато настъпи моментът за Белград реално да се присъедини към „единното европейско семейство“. При това според сенатора отношенията на балканските страни с ЕС остават някакъв отглас от миналото, а опитите на ЕС да играе своя собствена игра на Балканите будят недоверие, дори неприязън. Опитът за „намеса“ се случи точно тогава, когато САЩ, силно увлечени по Ирак и Афганистан, отслабиха натиска си върху „младите демокрации“.
Спирането на „Южен поток“ сенаторът разглежда като победа на САЩ и възможност за започване на енергийна игра в региона със собствени правила.
„Бях в България заедно със сенатор Маккейн, когато замразиха проекта, и бързах да съобщя на сръбското правителство радостта си, че проектът не търпи развитие. Но САЩ трябва не само да се обявят против Южен поток, а да предложат алтернатива, разбира се. За САЩ алтернативата е втечненият природен газ, потенциалният износ е от САЩ, така че доставянето му в региона изисква инфраструктура, нов терминал, което се обсъжда в Хърватия“ - разказва сенаторът.
Смяната на властта в Гърция Мърфи определи като „един нов повод за господство на САЩ, ЕС и НАТО“ в региона. „Да, ситуацията там се променя и може да повлияе на цяла Южна Европа. НАТО трябва да бъде отворена за нови членове, като ги улеснява и не създава проблеми“.
По повод Македония, Мърфи твърди, че САЩ могат „да притиснат Македония да се върне на правилния път“. „Искам тук да се знае, че Русия няма къде да се дене“.
С изказването си сенаторът потвърди: САЩ започва настъпление срещу Русия почти навсякъде, където Москва има интереси или традиционно установени позиции. Половинчатата политика на някои правителства, както и елитът на балканските страни предоставят добра отправна точка за „завръщане“ на Вашингтон в региона.
Dio et mo voluptius moluptatiis soles provit voluptatur?
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ