28 Март 2024четвъртък16:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Румен Гечев праща новия заем в Конституционния съд

Финансовият министър отказа да намали от 16 на 12 млрд. лв. сумата и обеща заемът да бъде гласуван в сряда

/ брой: 42

автор:Станка Динева

visibility 2385

Няма значение дали дългът ще бъде намален от 16 на 12 млрд. лв. Възнамерявам да го изпратя за тълкувателно решение в Конституционния съд. Това заяви за ДУМА депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев вчера в парламента след изявление на финансовия министър Владислав Горанов, че отказва да свие новия външен заем.
"В разчета на Горанов са включени суми по Милен-Велчевия дълг, които вече бяха изплатени на 15 януари", аргументира решението си Гечев. Социалистът припомни още, че през 2016 г. България няма падежи по външния дълг. Първите суми се появявали през 2017 г. Това означава, че с поисканата сума ще бъдат плащани вътрешните задължения на кабинета, припомни депутатът.
Ратификацията на заема от 16 млрд. лв. ще бъде гласувана от парламента следващата сряда. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който бе дошъл в Народното събрание за среща с Патриотичния фронт. Той излезе от нея видимо доволен от постигнатите договорености.
"Срокът, който сме си дали, е до средата на следващата седмица. Това не е някакво своеволие на Горанов. Нека да си говорим колко харчим и че харчим повече, отколкото изкарваме", допълни финансовият министър.
Невъзможно е намаляването на заема на 12 млрд., заяви Горанов в отговор на журналистически въпрос дали правителството не е обсъждало тази сума. "Заемът, който България трябва спешно да изтегли, е изчислен за 16 млрд. лв. и нито лев по-малко", отговори той на въпроса склонен ли е на отстъпки.
Финансовият министър твърди, че само до края на годината страната има да погасява 7 млрд. лв. Според него в бюджета има дефицит, който може да се покрие чрез приватизация или чрез дълг - като се продаде имуществото или като се взима назаем. "Докато има дефицит, темата за дълга ще стои и затова нека да си говорим колко харчим и че харчим повече, отколкото изкарваме. Аз полагам неимоверни усилия като министър на финансите заедно с премиера и всички държавни органи да съберем повече пари, и повярвайте ми, резултатите се виждат, но все пак дефицитът е 2,5 милиарда лева. Ще се стремя по всякакъв начин да го намалявам през приходната част, но в края на краищата обществото трябва да разбере, че трябва да харчим толкова, колкото изкарваме, или да се задължаваме с дългове", обясни Горанов.
Горанов смята, че няма проблеми в  управляващата коалиция. "Със сигурност, участвайки в управлението, има позитиви, има и негативи. Няма да допуснем ГЕРБ да носи само негативите еднолично. Всеки, който иска да участва в управлението, трябва да носи позитивите и негативите от това управление, а не избирателно която тема е хубава, да бъде подкрепяна от всички, а която тема е лоша, да се дистанцират от нея", обясни Горанов.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ