26 Април 2024петък14:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП свиква конгрес на 5 април

Навръх Цветница социалистите ще приемат политическа декларация, резолюция за лявата политика в местната власт и промени в устава

/ брой: 43

visibility 32822

На 5 април ще се проведе заседание на 48-ия конгрес на БСП. За това гласуваха вчера членовете на Националния съвет на партията на свое заседание. На висшия форум освен политически доклад на председателя ще бъдат представени още два документа. Единият от тях ще е политическа декларация, която ще включва конкретните задачи по организационното укрепване на партията, а другият ще е резолюция за политиката на БСП в местната власт. Като втора точка на заседанието на конгреса е предвидено да се разгледат промени в устава. "За" предложението бяха 89 членове на НС, нямаше "против" и въздържали се.
Ръководството на БСП прие вчера и позиция на партията за 100-те дни управление на четворната коалиция.
"През стоте дни управление на това правителство се очерта отсъствие на сериозни планове и намерения за реформи от стратегически характер. Инициативите са на ниво семинар и обсъждане, особено в социалното законодателство", коментира лидерът на БСП Михаил Миков. Обществото е свидетел на дясна, псевдореформаторска политика, която не е в интерес на българските граждани и води до огромна задлъжнялост на страната, записаха левите в официалната оценка на правителството. Това е правителство на политическата сделка, "на живот назаем", на икономическата стагнация и на сервилната външна политика, е основният извод на БСП.
Желанието на правителството да изтегли заем от 16 млрд. лв. е в разрез със Закона за международните договори, Закона за публичните финанси и Конституцията, коментира пред НС Миков. Той припомни, че БСП ясно е заявила своята категорична позиция срещу тегленето на този заем. "Правителството показва невъзможността си да реализира икономически растеж, който да осигури приходи в държавния бюджет - да се финансира както дефицитът, така и като цяло бюджетът на страната", заяви лидерът на социалистите.
Според Миков това външно кредитиране се търси при неясни условия, без да се отчита отговорността на правителството за създаване нова икономическа среда. Той припомни и заложения нисък икономически растеж от 0,8%. По думите му трябва да се разгледа по какъв начин са избрани съответните банки и защо, когато банките в България имат такъв голям ресурс, се търси външен заем при по-високи лихви.
Бойко Борисов да поиска прошка от българските граждани, като изтегли предложението си за дълга, коментира и заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов.
Миков изрази съгласие с идеята за премахване на "атрактивните" имена на разработките на МВР, защото с тях се отвлича вниманието на обществото и се ползват за създаване на политически манипулации. Председателят на БСП отбеляза също, че продължават чистките в администрацията за кадровото наместване на четворната коалиция и по места.
Михаил Миков заяви, че последният месец е белязан от ожесточаване на военните действия и кризата в Украйна. "Опитите да се превърне България във фронтова държава създадоха сериозно обществено настроение и беше неминуемо - ние се включихме най-активно в заявяването на гражданска позиция: че България не бива да взима страна в този тежък конфликт", заяви председателят на БСП. Той беше категоричен, че това не противоречи по никакъв начин на членството на България в НАТО. "Става въпрос за натиск върху правителството за заявяване на позиция, която държи сметка за интересите на България, включително и като член на ЕС и НАТО", каза лидерът на социалистите. Той благодари на всички българи, които са подкрепили протестите.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ