20 Април 2024събота15:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българските работници в Англия са се увеличили с 15% за година

Много източноевропейци кандидатстват за британски паспорти

/ брой: 45

автор:Галя Кларк

visibility 3006

През последните 12 месеца румънските и български работници в Обединеното кралство са се увеличили с почти 15%, съобщи преди дни Би Би Си, цитирайки националната статистика. През последните три месеца на 2014 г. статистиката отчита 172 000 румънски и български работници в Англия. Броят им се е увеличил с 22 000 в сравнение със същия период на 2013.
Общо броят на работниците от Европейския съюз в кралството е нараснал с 200 000 или 10,5% до почти 1,9 млн. души. Най-много са дошлите от Полша.
Пресата във Великобритания отбелязва една интересна тенденция покрай наближаващите през май парламентарни избори. Тя се отнася до поляците, но в огромна степен е характерна и за българите, които са тук над 5 години. Много поляци, живеещи в Англия, кандидатстват за британски паспорти, защото се страхуват, че ако ЮКИП спечели изборите, ще ги депортират. Чисто политически е възможно представителите на тази партия да спечелят няколко депутатски места, но чак да спечелят изборите е доста нереалистично. Този страх е неоснователен, но все пак има известна трeвога, че след изборите са възможни промени в законодателството, заяви полският посланик в кралството Витолд Собков. Мнозина вярвали, че бъдещото правителство ще им забрани да останат в Англия, и това ги плаши. Според посланика поляците в Англия естествено желаели британски паспорт, защото Полша разрешава двойното гражданство.

Повече от 10 000 европейци

са получили британско гражданство през 2013 г., пише "Дейли Телеграф". Източникът му е статистика на Home Office (вътрешното министерство). Това включва 6066 поляци, 2488 румънци и 1941 българи. За сравнение, през 2004 г. поляците, придобили британски паспорт, са били 794, румънците 418, а българите - само 388. Интересно е, че индийците, получили британски паспорт през 2013 г., са 36 351, но тях никой не коментира в печата.
Партията на независимите (UKIP) пропагандира, че ако спечели изборите, ще спре свободното движение на имигранти от ЕС. Посланик Собков казва пред Би Би Си, че поляците, които нямат британски паспорт, но живеят в Англия, така или иначе вече влияят на политиката в страната. Те гласуват на местни избори с полските си паспорти, също и на европейски избори, както и на референдума за независимостта на Шотландия, припомня Собков. Всъщност това се отнася и за българите - мнозина гласуват за всички тези избори и по този начин влияят върху политиката на Острова. Има различни причини, поради които поляците искат британски паспорт - те живеят тук, работят тук, тук плащат данъци и искат да имат влияние върху политическия живот в Англия, подчертава полският посланик.
Интересно е, че в групите във фейсбук на българи в Англия има доста с британски паспорт, които

коментират за кого ще гласуват

през май. Странно е например, че някои искат да гласуват за Дейвид Камерън. В постовете им си личи българска и английска неграмотност, тъй като и на двата езика изписват името на лидера на консерваторите погрешно. Тези нашенци са си внушили, че консерваторите разрешават свободното движение на хора от ЕС и че тяхното пребиваване на Острова се дължи едва ли не на благоразположението на Камерън. Иначе те ясно си дават сметка, че партията на Фараж (ЮКИП) е антиимигрантска. Всъщност най-големите вълни на имиграция са именно по времето на лейбъристите. За българите обаче преходният период на забраната за свободно придвижване свърши на 1 януари 2014 г., така че те автоматично и напълно погрешно свързват идването си тук с Камерън, вместо с брюкселското законодателство. Консерваторите всъщност се опитват да намалят имиграцията, но мнозина от нашите българи в странство изобщо не са наясно с политическата картина на Острова. 
Междувременно над 20 епископи написаха отворено писмо за провала на демокрацията, което предизвика гнева на управляващите. Църквата призова хората да гласуват на 7 май за нова посока в политическия живот. Според консерваторите е неправилно църквата да се намесва в политиката. В писмото си от 52 страници епископите коментират и имиграцията. Според тях има елемент на расизъм във всеки дебат на тази тема. За голям процент англичани писмото на църковниците е естествено и навременно, тъй като според тях християнството е свързано с лявото крило, със социализма в политиката. Църковниците искат пречистена морална визия за бъдещето на страната и настояват Камерън да се върне към идеята за "Голямо общество" в смисъл на общество, загрижено за хората. 

Надявам се на власт да дойдат лейбъристите
Дора Харпър, учителка от Бирмингам
В Англия живея от 2003. Имам британски паспорт от 2006 г. Помага за визи за Америка, за Канада не се изисква виза. Ако си с български паспорт, трябва да ходиш по посолства, а с английския всичко е онлайн. Помага, като кандидатствам за работа, показвам паспорта и няма въпроси. На изборите досега не съм гласувала, последния път исках, но ми объркали формуляра и не можах да гласувам. Тук всички са за лейбъристите и аз щях за тях да гласувам. Този път пет пъти ще проверя дали са ме записали за гласуването през май. Очаквам новото правителство да накара мързеливците да работят и да поспрат емигрантите, не източноевропейците, а онези от Африка и Азия. Лейбъристите загубиха миналите избори заради кризата. В нашия район казват, че лейбъристите повече мислят за работническата класа. Преди рецесията лейбъристите управляваха и животът беше много по-добър от последните години. Консерваторите още с идването си на власт си заявиха, че Англия е вече извън рецесия, но положението е по-зле от преди. Очаквам при лейбъристите да се отворят повече работни места и да се възстановят производства, които бяха изнесени извън страната. Тук, в Бирмингам, безработицата е една от най-високите за страната.

Ако имах паспорт, бих гласувала
Тони Фиг, Лондон. Бивш хотелиер. Сега частен учител по английски
"Не съм кандидатствала още за британски паспорт. В момента се занимавам с документите на синовете ми. Големият ми син пръв подаде, вчера беше церемонията за получаване на сертификата за британско гражданство. Сега чакаме решението за другия ми син. За тях е важно, защото са млади и им предстоят много неща - кариера, семейство, дом и т.н. Добре е да са британци. Ще имат повече сигурност, че както и да се развият нещата с ЕС, те са граждани на тази държава. За мен няма голямо значение, но сигурно ще кандидатствам и аз. Относно Фараж, дори и да спечели изборите, което ми се струва невероятно, не може да забрани еднолично свободното движение на хора, докато Обединеното кралство е член на ЕС. Ако имах паспорт, бих гласувала, защото има значение кой управлява тази страна. Може би за следващите избори.

Из форумите
"Избрали сме да живеем тук, децата ни са родени тук и всички сме с британски паспорти, нашите български ги върнахме в полицията, като изтекоха. Децата имат само английски паспорти. Нямаме намерение да вадим български повече. Това е наш избор, основно защото тук живеем, тук ще живеем, и живеем по начина, по който всички тук живеят. От 7 години съм тук, мъжът ми от 11. Мога да кажа че сме се поангличанчили и така възпитаваме и децата си, по английската система. Затова и кандидатствахме за гражданство, така сме решили, искаме децата да се чувстват равни с всички други деца тук и комфортно."

"Цялото семейство сме с двойно гражданство. От 14 г. сме във Великобритания с мъжа ми. Двете деца са родени тук. Никога не бих се отказала от българското си гражданство, дано и децата не се откажат никога... Английският паспорт е удобство, валиден е за 10 години, пътуваш до САЩ, един ден може да живееш и на края на света и си получаваш пенсията без условия. Чувстваме се граждани на Обединеното кралство и ни е грижа за тази държава.
Не бях съвсем сигурна,че ми трябва британски паспорт и отлагах до последно. За да имат равен достъп до университети децата ми тук, трябва да имат британски паспорти."

"Ако живееш няколко години тук, предполага се, че си пуснал корени вече. Ако пък си решил да оставаш, най-добре да имаш паспорт. Тогава ще си равноправен с англичаните, а и емигрантските закони няма да важат за теб. Няма да ти пука дали Англия ще излезе от ЕС или не. Проблемът е само един - с паспорт или без, англичаните винаги ще те имат за имигрант (или поне чужденец)".

"16 години съм тук и никога не съм имала нужда да имам британски паспорт".

"Aз съм от почти 11 години в Англия. Никога не съм се и замисляла да си вадя английски паспорт, въпреки че съм омъжена за британец. Колкото и глупаво да звучи - обичам родината си и не искам да я предавам (така бих го го чувствала, ако си извадя британски паспорт). Изкарах на малкия паспорт, но само защото се прибирахме към България за известно време и беше по-лесно, отколкото да ходим до Лондон за пасаван. Сега съм задействала процедурата за български паспорт. Искрено се надявам (макар да не вярвам), че някой ден и тримата ще се приберем да живеем и остареем в една по-добра България".

"Бих била горда да имам двойно гражданство. Обичам и двете държави дълбоко".

"Направих го като вид застраховка за мен и децата. След като децата растат и учат тук, те са си англичани с български произход и би следвало да имат британски паспорти".

"Освен гореизброените предимства, притежателите на британски паспорт могат и да гласуват на парламентарни избори. За мен лично дори и фактът, че има по-улеснен визов режим за много държави за британците, е достатъчен да искам да имам британски паспорт. При условие, че не трябва да се лиша от българско гражданство, не смятам за нередно, нито за предателство да взема британско такова."
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ