16 Май 2024четвъртък11:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руска кухня

Питки с извара: няма нищо по-просто

/ брой: 46

visibility 3113

Никоя трапеза в Русия не минава без тестени изделия - без домашно приготвен хляб и други печива. Те са се правели от различни видове тесто, но най-разпространено е било тестото, замесено с мая. За празниците от тесто са се правили най-различни хлебни изделия - пирожки, много различни видове питки, кифли, сладкиши, и, разбира се - големи пити с някакъв пълнеж.
Пирогите - питите с пълнеж - са типично руско изделие, което по разнообразието си няма равно на себе си в нито една друга от световните кухни. Тези пити се различават не само по вкуса, но и по формата си: те са с открит и закрит пълнеж, кръгли и правоъгълни, големи и малки. От стари времена в Русия са се приготвяли празнични пити, които са се славили с пълнежите си - от различни видове меса и риба.
Днес ще се заемем с нещо по-просто - с ватрушките. Ватрушките са питки с открит пълнеж от извара. Ако се получат добри, едва ли ще ги забравите. А децата ги обожават.

Ще са ни нужни:
За десет ватрушки от по 70-80 грама:
тесто от 2 чаши брашно,
извара
1яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Тестото да се разтегли на дълго, да се нареже на 10 равни парчета, да се направят от тях топчета и да се подредят в намазана с масло тава на разстояние 5 см. едно от друго. След като се остави тестото малко да отлежи, да се сложат 2 лъжици захар в една платнена салфетка, тя да се завърже, и с тази бохчичка, с дъното на водна чаша или с чукчето на хавана да се направи недълбока дупка в тестото, краищата ? да се намажат с яйце и тази дупка да се напълни с изварата. След като се оставят да отлежат още 20-25 минути, питките се пекат 15-20 минути при температура на фурната 220 - 240 градуса.

Готвач Юс

Еврокомисията ни отписа за еврото догодина

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 90

Прогнозират добър летен сезон, откриват го в петък

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 90

Лозарският сектор е в трудна ситуация

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 90

Рекордните 6,73 млрд. лв. осчетоводени неправилно

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 90

Атентат срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 90

ЕС одобри пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 90

Гърция забрани телефоните в час

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 90

Накратко

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 90

С теб сме, Роберт!

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 90

Сами сме срещу мобилните оператори

visibility 81

/ брой: 90

Имитация на нормално

visibility 68

/ брой: 90

БСП срещу статуквото и в защита на националните интереси

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 90

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ