28 Март 2024четвъртък23:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тенденции Руснаците избират „самоизолацията“

„Това почти не ни засяга“

Докато световните медии говориха за възможната изолация на Русия от цялата международна общност, руснаците си изградиха подходящо отношение към външния свят

/ брой: 46

visibility 2405

Денис Волков
специално за руски дневник


В продължение на много години Левада-Център редовно проучва общественото мнение в Русия - измерва рейтинга на управляващите, разкрива как населението оценява икономическата и политическата ситуация. Всеки месец на група анкетирани се предлага да отговоря на въпроса, кои са най-важните събития според тях. При сравняване на резултатите от 2013 г. и 2014 г. се вижда, че „информационното“ съзнание на руснаците търпи сериозни промени.
В края на 2013 г. отговорите на този въпрос са изключително разнообразни - основното събитие, което привлича вниманието на руснаците през ноември, е тайфунът на Филипините, през декември е щафетата с олимпийския огън. Като други бележити събития се посочват наводненията в източна Русия, Евромайдана, помилването на Ходорковски, смъртта на Нелсън Мандела, раждането на сина на първата поп-дива на страната Пугачова и младия ? съпруг, безредиците в района Бирюлево на Москва. Тези и други подобни събития със сигурност привлякоха вниманието на хората по целия свят, Русия не се отличава много от останалите страни.
Година по-късно картината се променя драстично - през декември 2014 г. населението на Русия беше откъснато от световния информационен поток. Сред 10-те основни събития през декември руснаците посочват предимно тези, които са свързани със събитията в Украйна, и противопоставянето между Русия и Запада. Най-важното събитие обаче (споменавано 2 пъти повече от всяко друго) стана главоломното падане на рублата. Всичко друго остана на заден план. Спокойствието и участието в световния дневен ред бяха изместени от тревога и затваряне в себе си.
Основното събитие през март-април стана присъединяването на Крим и Севастопол към Русия, което често бе наричано “възсъединение” или “завръщане”. През пролетта, лятото и есента вниманието на руснаците бе приковано почти изцяло върху случващото се в Украйна и около нея. Сред най-значимите събития, отбелязани от руснаците през март, април, юни и август, 7 от 10 са свързани със събитията в Украйна, през юли и септември са 8 от 10, а през ноември и декември - 6 от 10.
Как става така, че световният дневен ред престана да вълнува руското население? Голяма заслуга за това, разбира се, има структурата на аудиторията на руските медии. В Русия 90-95% от населението разбират какво се случва в страната и света от новините по телевизията, а за половината руснаци тези новини на практика са единственият и безалтернативен източник на информация за случващото се.
Най-масова аудитория имат 4 телевизионни канала (Първи канал, Русия, НТВ и Русия-24), които пряко и косвено се контролират от държавни структури. Общата аудитория на частните руски медии не надхвърля 10-15% от населението.
Почти веднага след възникването на Евромайдана държавните телевизии започнаха активно да отразяват събитията в съседната страна. До пролетта Украйна запълни голяма част от новинарските емисии. И въпреки изобилието от информация, руснаците признават, че не разбират много добре какво се случва, следят новините „с половин око“, не се интересуват много от подробностите и нямат готовност сами да търсят алтернативни гледни точки. Не е правилно единствено руските държавни медии да бъдат обвинявани за появата на самоизолация. Икономическата криза, която населението започва да усеща, по всяка вероятност ще накара руснаците още повече да се съсредоточат върху собствените си проблеми и съответно ще задълбочи самоизолацията на страната.

Денис Волков – социолог в Левада-център

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ