29 Март 2024петък09:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Правителството има план  Бюджетът ще икономиса и от Световното първенство по футбол

Пътищата са извън  играта

Заради кризата, на Министерството на транспорта ще му се наложи да икономисва от всички пътни строежи: за Световното първенство по футбол през 2018 г. правителството иска да съкрати разходите си и за пътища.

/ брой: 46

автор:Дума

visibility 58

Маргарита Лютова
ведомости


Оптимизацията на разходите за строителство на автомобилни пътища ще се отнася за всички строежи, планирани за 2015 г., в това число и за пътищата, които трябва да бъдат изградени и реконструирани за Световното първенство по футбол през 2018 г. Това е отразено в протокола от срещата с първия вицепремиер Игор Шувалов на 29-ти януари. Двама чиновници, запознати със съдържанието на документа казаха, че той препоръчва на Министерството на транспорта да „обърне внимание на необходимостта от оптимизация на разходите <...> включително на разходите за дейностите по подготовката за Световното първенство“.
На Министерството на транспорта, както и на други министерства, им предстои да намалят минимум с 10% разходите си по държавните програми. Но очакванията са програмата за строителство на пътища през 2015 г. да бъде съкратена по-осезаемо.
Разходите за пътно стопанство се делят на две основни категории: текущи – за поддръжка и ремонт, и инвестиционни – за строителство и реконструкция. Взето е решение разходите за поддръжка да не се намаляват. В действащия закон за бюджета за поддръжка през 2015 г. са предвидени 219,8 милиарда рубли, срещу 209 милиарда за миналата година.
Росавтодор (Руски автомобилни пътища - бел.пр.) разглежда различни сценарии за оптимизация, но основният акцент ще бъде върху запазване финансирането на ремонтите и поддръжката, обяснява представител на ведомството. Трябва да се запази темпото по привеждането на пътищата в състоянието, изисквано по норматив, продължава той.
За сметка на това изграждането на нови пътища остава под въпрос. За строителство и реконструкция в бюджета са заложени 128,8 милиарда рубли плюс субсидии за регионите – в това число 10,7 милиарда за пътно строителство за шампионата. Обсъжда се намаляване на разходите за строителство и реконструкция с 28%, казва отговорникът за инфраструктурата. Заместник председателят на Комитета по транспорт в Думата Сергей Тен, цитиран от „Интерфакс“, съобщи миналата седмица, че е възможно съкращаването да е около 25%.
Първоначално се предлагаше да се орежат разходите по всички проекти, с изключение на тези за пътищата, които трябва да бъдат построени и реконструирани за Световното първенство, каза федералният служител. Но този подход не беше подкрепен на съвещанието при Шувалов, разказва друг служител: вече се обсъжда орязване на разходите за стадионите, решено е да се икономисва и от пътищата. Предложението не се коментира нито от представители на Министерството на транспорта, нито от секретариата на Шувалов. Но сега усилията на всички ведомства, региони и общини трябва да бъдат насочени към оптимизиране на разходите в съответствие с международните ангажименти и стандартите за безопасност, подчертава представител на секретариата на Шувалов.
В програмата за подготовка за Световното първенство са предвидени 11 пътни обекта – това основно са подходи към летища и стадиони. Съгласно програмата, те трябва да се финансират от регионите с подкрепата на федералния бюджет. Но в действителност регионалните проекти почти изцяло ще бъдат платени от федералният бюджет– до 95%, обясни преди това човек, близък до Министерството на транспорта. Първоначално подходът към футболните строежи беше стриктен – за да не се повтори олимпийският сценарий, казаха чиновниците. Макар че регионите изпращаха заявки за обновяването на едва ли не цялата улична мрежа в градовете, където ще се играят мачовете, в програмата бяха включени само пътищата летище – стадион, а парите ще се отпускат само при утвърдена проектна документация. Наистина, когато бе поставен въпросът за съкращаване на разходите в транспорта, оставаше впечатлението, че пътищата за шампионата няма да бъдат пипани, казва един от чиновниците.
До 2018 г. ще изтече доста вода, а пътят от летището до стадиона може да бъде построен и извънпланово, заявява директорът на регионалната програма на Независимия институт за социална политика Наталия Зубаревич: средствата са ограничени и ние трябва да избираме най-неотложните разходи, много често в съответствие с логиката на политическото оцеляване.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ