29 Март 2024петък15:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пенсия? Никогиш!

/ брой: 47

автор:Ева Костова

visibility 982

Шумът в пенсионната система се усилва все повече с всяко нейно обсъждане. С последното искане на големите робовладелци, пардон, работодатели, той стигна до кресчендо. Бизнесът е единен - възрастта за пенсия да расте с 6 месеца на година до достигане на 65 г. за мъжете и жените. Иска се с по толкова да расте и стажът за излизане в пенсия, докато стане 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Въпреки споровете си по темата кой е по-по-най - разбирай кой е по-представителен и голям, работодателските организации у нас действат солидарно на мускетарския принцип един за всички - всички за един. Особено когато бранят интересите си.
Меко казано раздразнени от идеите за повишение на осигурителните вноски, с нокти и зъби те предлагат консенсусно пакет от екзотични идеи с аргумента, че по този начин финансовото здраве на общественото осигуряване ще цъфти и няма да се налага никой да бърка по-надълбоко в джоба им.
В писмо до вицепремиера Калфин те лаконично маркират шест основни проблема, без да дадат възможност за задълбочен прочит "между редовете". Добре звучащи лозунги като запазване на тристълбовия модел на пенсионноосигурителната система, "почистването" й докрай от несвойствени плащания с характер на социално подпомагане, радикална промяна на системата за отпускане на пенсиите за инвалидност. Малко по-конкретно изглеждат формулировките за отмяна на втора категория труд и особено за нарастване с по шест месеца годишно на възрастта за пенсиониране. Е, те това, последното, няма начин хората да не го разберат. Особено тези хиляди, които протестираха под лилавите знамена на КНСБ с искането възрастта за пенсия да се замрази. Тези, които не успяха да преглътнат дори "нежното" предложение на Калфин въпросната възраст да се вдига плавно с по два месеца на година.
Циркът на олигархията. Лошото е, че вместо пари за билета плащате с част от живота си, скъпи мои българи, написа някой. Повечето коментари за идеята на бизнеса опират до споменаването на майката. Толкова стръмна стъпка не си беше позволил дори Симеон Дянков. Но нашите работодатели, чиято работа е да създават условия за безопасен и ефективен труд, та да се вдигне и продължителността на живота на българина, правят всичко възможно да му вземат здравето. И вместо защита на работните ръце правят всичко да убият златната кокошка, която им снася яйца. Искат да им се работи по възможност по-дълго и по-евтино, даже ако може съвсем без пари. А работникът няма откъде да намери защита в държава, която всеки разграбва както може. Затова нека да се увеличи и работният ден - всички на пангара без прекъсване, докато не изкарат 16 милиарда!
Иначе фирмите плашат със съкращения, ако се увеличат осигуровките, ако мръдне макар и с малко минималната работна заплата. Затова не е чудно, че в момента системата гарантира мизерни пенсии на следващите поколения, а при всички участници (работодатели, синдикати и политически партии) липсва единодушие. Докъде ли ще стигне шумът в системата до крайния срок на обсъждане? Знае се само кого ще увреди... С две думи: Пенсия ли? Никогиш!
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ