20 Април 2024събота14:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Следсезонът на Бисера Вълева

Изложбата е равносметка на художничката в големи и малки маслени платна

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 91

След яркото лято, между спокойната есен, преди категоричната зима е следсезонът. Следсезонът на нашите емоции... Следсезонът, който започва след очакванията и несбъдванията им. Той е времето за равносметка или констатация на отминаването.
Това са парчетата плаж, пустите градини, успокоените дворове, гларусово око към брега, мъглата от емоции със скритото слънце на желанията. Понякога застиналото време на следсезона е стара ограда и забравена кърпа на фона на сиво море или дори слънчев спомен за сухи балчишки скали.
Изложбата е равносметката на художничката и е калкулация на трептения и преходност в големи и малки маслени платна. Различните формати са подобни на съхранени отломки от пясъчни замъци - значими и мимолетни студийни мечти за безкрайните сезони на нашите емоции, отбелязват от арт салона.
Самостоятелнaта изложба на Бисера Вълева в пространството на столичната галерия "Сезони" (ул. "Кракра" 2А), която се открива на 10 март, е изцяло подчинена на авторова концепция. Работите са изпълнени в класическа маслена техника - маслени бои върху платно. Формално като жанр творбите биха могли да се определят като пейзажи и натюрморти, но са по-скоро абстрактно-асоциативни и ненатрапчиви в цветово отношение композиции.
Бисера Вълева завършва специалност стенопис при проф. Мито Гановски в НХА. От 1994 г. работи в СУ "Св. Климент Охридски" в специалност изобразително изкуство. От 1997 г. е хоноруван преподавател по живопис в НХА по графика и книга и печатна графика. От 2005 г. е доктор по педагогика, професор по рисуване и композиция в СУ. Работи в областта на живописта - кавалетна и монументална, като има специален интерес към работата върху хартия.
Член е на СБХ, от дипломирането си досега участва активно във всички изложби, организирани от СБХ и частни галеристи. Нейни работи са притежание на НХГ, държавни галерии, частни сбирки в България и чужбина.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ