19 Април 2024петък23:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Порок ли е мизерията?

/ брой: 49

автор:Галина Младенова

visibility 1006

Поредната класация на Блумбърг за "най-нещастните" икономики в света едва ли изненада някого. Първото място на Венецуела, чиято икономика разчита преди всичко на петрола, цените на който обаче главоломно се сринаха, бе очаквано. Нищо изненадващо няма и в челната позиция на Украйна, където се води война. Според оценките на американския професор Стив Ханке, добре известен и у нас, реалната годишна инфлация в тази страна е достигнала 272 процента! Според официалните данни цените са нараснали с 28,5 на сто. Междувременно от 1 април т. г. в Украйна се увеличават цените на комуналните услуги - 4 пъти поскъпва газта, 3,5 пъти - токът. В същото време минималната заплата в страната падна до 43 долара заради рухването на местната валута гривната. А украинските власти вече обясниха, че увеличаването на заплатите и пенсиите в страната на този етап е невъзможно - в страната се води война: всички ресурси отиват за армията и оръжията. Така че съвсем обяснимо е защо украинската икономика е толкова нещастна.
Нас ни няма в този рейтинг на Блумбърг. Защо обаче и ние се чувстваме нещастни? Поне в 6 от държавите от списъка хората живеят по-добре, отколкото в България. Ние носим мизерията в душите си, а това индексът не го отчита, твърди един от коментарите във форумите, посветени на рейтинга на Блумбърг. Факт е, че индексите на американските икономисти нас не ни хващат: според официалните данни в страната ни има не инфлация, а дефлация (експертите обаче твърдят, че това е дори по-опасно). Безработицата пък в началото на тази година вече била забавила растежа си, съобщи Евростат. Правителството от своя страна ни увещава, че през 2015-а безработицата у нас плавно ще намалява, за да достигне 10,9% от сегашните 11,1 на сто. Едва ли ще успокоите с това тези проценти, които така и ще си останат без работа. Обяснете го и на всеки друг българин, който може да си купи два пъти по-малко стоки и услуги в сравнение със средния европеец.
Казват, че бедността не е порок. С нея обаче трудно се живее. Както трудно се живее с несигурността в утрешния ден...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ