25 Април 2024четвъртък04:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жените в Англия - с все по-ярка изява в "мъжкия свят"

/ брой: 52

автор:Галя Кларк

visibility 2970

Въпреки че жените в Англия са на завидно равнище по отношение на равноправието с мъжете, те все още се оплакват от недостатъчно равни възможности. Клишето, че живеем в "мъжки свят", се употребява, което означава, че реалният живот подхранва съществуването му. 
По британската телевизия през последните две години с огромен успех мина политическият трилър от Дания "Борген". Там премиерът на страната е уважавана дама. В реалността Хеле Торнинг-Шмид е министър-председател на Дания от 2011 г. и много прилича по качествата си на филмовия образ. Възможно ли е и в Англия жена министър-председател след Маги Тачър, питаха след филма коментатори. Те изпаднаха във възторг от личността на датската премиерка в "Борген". От друга страна, британската кралица Елизабет Втора е жена с несъмнени заслуги за страната. Огромна част от нацията я харесва заради личните й качества, благодарение на които монархическата институция все още съществува и дори има висок рейтинг. Дали този рейтинг ще се запази, ако крал е синът й Чарлз? Едва ли.
Тук, за разлика от православната ни църква, англиканската допуска жени свещеници. И не само това - вече и епископи могат да бъдат жени. Дами ръководят огромни катедрали.
Международният ден на жената 8 март тук не се празнува като в България - с подаръци и цветя за жените, с празненства и ресторанти. На 25 март е Денят на майката, на 14 февруари любимите девойки са получили подаръци и цветя от приятели и съпрузи, а през есента има и ден на момичето.
Британското общество е информирано за значението на 8 март като международен ден на жените, но този ден се възприема политически, като част от борбата за равноправие и еманципация. Рядко има специални тържества. Ако има, те са организирани от различни организации, подкрепящи имигрантите. Постиженията на жените в цели индустрии, като например в бизнеса с имоти, се отбелязват на специални церемонии с престижни награди. На 23 юни т.г. ще е ден за отбелязване постиженията на жените инженери. Концернът "Л'Ореал" в Англия и Ирландия работи по специална програма за жените в науката, подкрепена от ЮНЕСКО.
В шотландския гр. Дънди през този месец празнуват постиженията на жените в науката, технологията, инженеринга и математиката. На фестивал "Жените в науката" от днес до 28 март се отбелязват техните научни успехи. Над 45 различни събития, изложби, прожекции на филми и пр. ще бъдат с участие на международно признати дами - учени и изследователи, работещи в Дънди.
"Жени на годината" е организация, която работи от 60 години, вдъхновена от постиженията и талантите на жените. Т.г. на 8 март организацията ще отбележи празника на специален фестивал в Лондон - "Жените от света". Президентката на организацията Санди Токсвиг (известна писателка, телевизионерка и сатирик) ще представи на публиката списък на най-способните жени, достойни да бъдат министри. На фестивала ще участват знаменитости като комедиантката Сара Миликън, композитори и оперни певици. Ще свири оркестър "Жените от света". Фестивалът ще отбележи постиженията на нежния пол и ще акцентира на проблемите, които препятстват реализацията му. Наред с партитата и концертните изяви ще има дискусии. Поканени са представители и на мъжкия пол, за да обсъдят всички заедно как да направят света по-справедливо място за живеене.
В интернет има сайт, който е като хъб за всички мисли и новини, посветени на 8 март - internationalwomensday.com. Окуражават се акции за подпомагане на жените и отбелязване на значими събития, свързани с празника им. Целта е идеята за равенство на половете да е по-успешна като реализация, тъй като все още заплащането на жените не навсякъде съответства на това на мъжете. Благотворителни фондации като Oxfam, групи като Women for Women, Care International и пр. организират дарителни кампании за каузи, свързани с 8 март. На сайта призовават жените да споделят информация за събития по туитър и в блогове, да даряват за женски фондации, да оцветяват в лилаво имейлите и уебсайтовете си като знак на съпричастност. Избран е ливавият цвят (purple) като препратка към цветния трикольор на суфражетното движение от началото на ХХ в. - лилаво, бяло и зелено. Лилавото символизира справедливост и достойнство, а тези ценности се асоциират с борбата на жените за равенство.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ