29 Март 2024петък17:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Македония в капана на политическата криза

Етнорелигиозни противоречия, липса на ключови реформи, неразрешени въпроси със съседите, буксуваща евроинтеграция - проблемите пред Скопие не са никак малко

/ брой: 53

автор:Зорница Илиева

visibility 1634

Не е много дипломатично, но на продължаващата политическа криза в Македония може да се погледне и някак шеговито. Както у нас, така и там скандали с подслушвания така разлюляха държавата, че дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отложи предвидена среща с македонския премиер Груевски в Брюксел. Толкова са идентични някои събития в София и Скопие, че няма как човек да не си помисли за общи корени или поне еднакви генетично заложени привички. Ситуацията всъщност никак не е за смях, защото Али Ахмети (лидер на албанската ДСИ) с писмо до еврокомисаря Йоханес Хан е поискал в прав текст Брюксел да се включи в разрешаването на политическата криза в страната, защото положението е особено тревожно. И на Вардара предпочитат да търсят подкрепа навън и ако може, някой друг да им решава проблемите, да казва какво да се прави. В случая ЕС се призовава да бъде не арбитър, а просто да наложи чрез свои юридически и разследващи експерти решение, защото "демократичният капацитет на македонските институции е изчерпан и те са изправени пред предизвикателство", т.е. не са в състояние за намерят изход на този етап. А етапът продължи дълго.
Опозиционната СДСМ с лидер Зоран Заев не само че не се върна в парламента и не се отказа от исканията си за експертно правителство, което да подготви нови избори поради "манипулираните" миналата година, но и предостави на медиите папки и записи на телефонни разговори, които според Заев и партията му уличават правителството и премиера в "престъпност и корупция по високите етажи на властта". Цялото обществено внимание е съсредоточено върху въпроса дали това са компромати или са "доказателства с драматична тежест". "Където има дим, има и огън" е поговорка, която си я имаме и ние, и съседите, но щом един опитен и препатил политик като експремиера Любчо Георгиевски казва, че "СДСМ и управляващата ВМРО-ДПМНЕ в момента се състезават в даването на автоголове, но в крайна сметка победена ще е Македония", означава, че е налице сигнал за политическа война, в която "няма да има победени и победители". Нашият опит показва, че в такива ситуации

обикновено страда народът.

Защото политическата енергия и воля за реформи отива на вятъра, т.е. за окопаване във властта. А и в Скопие тя също е блага, както се изразяват там.
Неотдавна еврокомисарят Йоханес Хан направи посещение в Македония с цел да се инициират поредни разговори между управляващи и опозиция, заедно с евродепутати, за да се намери компромисен път за връщане на опозицията в парламента и съответно разрешаване на политическата криза в Македония. Визитата се оказа без конкретен план и без изявление след приключване й. Затова пък македонските медии съобщават, че Вашингтон искал да отнеме визите на политици, съдии, бизнесмени, дори журналисти заради скандала с подслушванията. Още повече, че според някои информации са подслушвани и дипломати. Посолството на САЩ в Скопие е заявило, според някои медии, че "въпросът трябва да се реши от институциите и гражданите на Македония по прозрачен начин и чрез уважаване на върховенството на закона". Тези информации, както и отмененото посещение на премиера Груевски в Брюксел още повече нагорещяват политическата обстановка и взривяват пресата. Какво да каже един еврокомисар освен да призове за изясняване по прозрачен начин на нещата и да се направи разследване от хора, които са "пряко задължени за такава процедура". Процедурата да изясни полицейска акция "Преврат", да оповести откриването изцяло на материалите от СРС-тата, да посочи дали са дошли от чужди разузнавателни служби, да се посочи дали са само лични разговори, което не е приемливо според правилата на ЕС, или са факти за допуснати закононарушения от първи политици в държавата.

Правителствената лодка се клати,

но пробойните от СРС-тата все още не са я потопили. Независимо от изявление на лидера на ПЕС в Комисията по външни работи на ЕП Сергей Станишев, че "политическата нестабилност в Македония застрашава европейската й интеграция". Тази интеграция буксува вече 9 години и досега се смяташе, че причините са преди всичко спорът с Гърция за името, както и липсата на напредък в областта на добросъседските отношения. Сега се добавят и изводи, че продължаващата политическа поляризация, отказът на опозицията да се върне в парламента, липсата на върховенство на закона в съдебната система, пречките за свободното изразяване на мнение в медиите, проявите на краен национализъм и т.н. всъщност разединяват обществото и нанасят вреда върху целостта на държавата. Визират се етнорелигиозните противоречия и липсата на воля за реформи в ключови области, в законодателството, в конституцията и се подчертава, че отговорността на управляващите да осигуряват условия за диалог с опозицията и гражданското общество не се приема от тях като основополагащ фактор за функционираща демократична държава. Да звучи познато? Всичко това го има в годишния доклад за напредъка на Македония по пътя й за членство в ЕС, но не е новина. Защото такива препоръки и критики има и в предишните годишни доклади. Различното е посочването на задълбочаващия се политически разрив между правителството и опозицията, липсата на диалог между партии и институции, обричането на дейността на парламента на нелигитимност поради отсъствие на опозицията там, както и блокиране на възможностите за провеждане на реформи в полза на гражданите и съгласно изискванията на ЕС.
След Йоханес Хан и делегация на ПЕС посети Скопие, за да си изясни обстановката във връзка с масовите подслушвания, напрежението сред политици и общество и да се увери на място дали страната изпълнява критериите за напредък в евроинтеграцията. Много думи, зад които се скриват множеството нерешени въпроси, в т.ч. и договорът за добросъседство с България. Според македонското външно министерство не е конкретизирана дата за подписване на този

преговарян от 7 години договор,

но работните групи от двете страни са подновили работа, съгласуват текстове, "кроят съдържанието". Предполага се, че през март ще има срещи и на политическо ниво, т.е. външни министри. "Целта е да имаме по-малко открити въпроси и повече сътрудничество", заявява външният министър на Македония Никола Попоски и уверява, че идеята да правят съвместни заседания с правителства на други балкански страни се приема с удовлетворение. Само Гърция не е пожелала междуправителствено заседание. Гърция днес си има други известни проблеми, пък и винаги последователно и неизменно отстоява свои принципни позиции във външната политика. Независимо кой е на власт. Първото такова съвместно заседание естествено бе със Сърбия, а с България може би ще бъде в края на март. Не правехме ли и ние подобни съвместни заседания? Няма лошо, диалогът, този европейски принцип, е полезна форма за изясняване и отстояване на позиции. Стига да следва практическо изпълнение на поети ангажименти. Тук вече Балканите са популярни исторически с изяви "нож в гърба", и то след подписани споразумения. Надеждите са, че днес светът е друг и правилата на ЕС се съблюдават. Нали всички ще сме там?
Остава Скопие да затвори раната от политическата криза, защото наистина

вината се носи от всички политически партии

край Вардара, най-вече от големите, а проблемите не са само кой да води бащина дружина. Под краката им пари от етнорелигиозните противоречия, а кризата катализира много процеси. Ако се огледат наоколо и вдигнат поглед към Украйна, "Ислямска държава" или заплахите от терористични акции по цял свят, ще се уверят, че по-добрият вариант е мир у дома, мир и разбирателство със съседите и повече внимание към интересите на другата преговаряща страна и обективната интерпретация на историята. А дали България ще направи или вече е направила компромис с предложението си за съвместно честване на бележити дати и исторически личности, кой да ти каже у нас? Ние бързо свикнахме да разсъждаваме в "по-широк европейски контекст", но няма кой да ни убеди, че това е "на ползу роду". Друг е въпросът за рода и интересите. Видно е, че идеологическите интерпретации и езикът на омразата не носят дивиденти. Това е най-малкото, с което и Македония, и България могат да се съгласят. Другото - следва.


Лидерът на СДСМ Зоран Заев представя поредните разкрития за подслушване от страна на властта
БГНЕС

Резултат от визитата на комисар Хан, чиято цел бе да инициира диалог между управляващи и опозиция, нямаше
БГНЕС

Ясно е, че езикът на омразата не носи дивиденти, но дали всички в Македония го осъзнават?

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ