29 Март 2024петък00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Данаиловци

/ брой: 55

автор:Тодор Коруев

visibility 4608

Според народната памет началото на този знаменит род от Горно Райково слага Данаил - българин от Македония, който забягнал оттам, за да се спаси, след като убил турски бей злосторник и се заселил в Ахъчелебийско (Смолянско). Ако не знаете, клонки от това родословно дърво са голямата театрална актриса Росица Данаилова и най-обичаният от българската публика артист Стефан Данаилов (Ламбо, Мастер). Оня ден попаднах на откритие - през 1919 г. в Райково (сега квартал на Смолян) е създаден театър "Изгрев" - първият в Среднородопския край. Сред любител-актьорите видях и името на Ламби Данаилов - бащата на Росица и Стефан, и разбрах, че круша под круша пада. Ламби Данаилов е бил отличен актьор, пеел, рецитирал стихове. И така към моята представа за него като учител и партиен функционер - все гонен от властта в по-далечното минало, после "турен" под пагон, но и ерудиран преподавател по политическа икономия и учен-изследовател на тракийското минало, трябва да добавя и артистичност. Росица ми разказа за неговата любов към литературата, знаел наизуст най-доброто от родната поезия, декламирал с голяма обич Никола Вапцаров, който му подарил "Моторни песни" с автограф.
Но да обърнем времето и да се върнем към Горно Райково, където вече е пуснал корени синът на Данаил - Коста, наречен от съселяните му Хлебаря, защото давал хляб и подслон на бедните, уредил у дома си "одая сайбия", където приютявал пътници и скитници. Коста Даниловски има четири сина, сред които е и Данаил Костов - възрожденец, борец за българската просветност и духовност и революционер. Той учи три години при Йоаким Груев в Пловдив и става един от моторите на борбите да се премахне елинският език от училището и от църквата. През 1856 г. заедно с устовеца Келеш Севащо прогонват ксантийския гръцки владика Мелетий. В черквата "Св. Неделя" в Горно Райково и сега може да видите подарената от Данаил Костов икона на Светите братя Кирил и Методий. Неговата непримиримост срещу Фенер донася резултат, но победата не е пълна, докато земята ни е под турски гнет. Затуй се нарежда в редиците на ВМОРО и заради революционната си дейност е затворен в занданите на Гюмюрджина и Одрин. Освободен е след година при политическа амнистия.     
Синът на Данаил Костов - Васил Данаилов стига още по-далеч, той е не само просветител от голям мащаб, но и македоно-одринец революционер - председател на революционния комитет в Райково - първия местен комитет в Смолянско. През 1901 г. е окован във вериги и осъден на 21 години тъмничен затвор и до 1904 г. е в Одринския затвор. Жена му Руса е сред първите тукашни жени, положили клетва пред родопските комити. Васил и Руса имат четири деца, сред които е и бащата на Росица и Стефан. Навършиха се 110 години от рождението на доц. полк. Ламби Данаилов. В родното си село Райково той завършва основното си образование, там учи в гимназията, но е изключен заради антифашистка дейност. И така започват неговите митарства - и като ученик, и като учител, и все заради идеята, че по-иначе може да бъде устроен светът. Продължава след време да учи в Казанлъшката гимназия, но ще трябва да минат години да се дипломира, защото през 1925 г. е арестуван и интерниран, 8 месеца е по затворите в Пловдив и Стара Загора. Вече с диплома, става учител в Райково, но властта бързо надушва с какво се занимава след часовете. Решението е забрана да учителства. В София завършва Висшата кооперативна школа, след това учи в Свободния университет и е един от ръководните дейци на БОНСС - зам.-председател на Централното настоятелство. Затуй пак е интерниран, а при една от акциите срещу проф. Александър Цанков през 1931 г. е тежко ранен. Кратките му периоди на учителстване тук и там из страната са последвани от гонения, арести, интернирания, дори получава пет години затвор от Военен съд, но присъдата била отменена поради липса на доказателства.
Ламби Данаилов воюва в Отечествената война в Първа българска армия, след това отдава силите си на изграждането на Българската армия, в която заема отговорни длъжности. Не случайно той ръководи тракийската делегация, която отива на Парижката мирна конференция да убеди световните лидери, че частица от българската гръд не трябва да бъде откъсната. Впрочем Ламби Данаилов е начело на тракийската организация цели 11 години, дълго време ръководи и Тракийския научен институт. Оставя светла диря като военен ръководител, но и като университетски преподавател, като учен - изследовател на борбите на тракийските българи, като публицист и общественик. И си остава винаги отечественолюбец. С тази хубава дума родопският книжовник Христо Попконстантинов е нарекъл неговия дядо Данаил Костов. Такива са и потомците Данаиловци - истински отечественолюбци.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ