24 Април 2024сряда11:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Герой на нашето време Знаменитият пътешественик, покорил сам Арктика, разказа за експедицията в дневника си

Конюхов: насаме с Арктика

/ брой: 56

автор:Дума

visibility 2645

Първият самостоятелен поход със ски към Северния полюс в историята на Русия, осъществен от Фьодор Конюхов: старт от нос Локот, остров Среден. Продължителност – 72 дена.
Obite sit faccum ius nam fugia dolor sintiorem in con essitis accus eos eum is dolum, alique nons
Фьодор конюхов
пътешественик
Днес е третият ден, откакто съм на път към Северния полюс. Сутринта станах в 06:00, сварих си каша: елда, ядки, стафиди и две парченца еленски език. Ядох без апетит. Настроението е лошо – прекалено надалеч от основния маршрут се отклоних. Предчувствам, че ме очаква много вода. Вървях и си мислех, че вече съм стар, за да мъкна толкова много товар върху себе си. А и трета година поред да ходиш на Северния полюс – това вече е прекалено. Може би това е последният ми поход към темето на Земята - ако всичко завърши добре, ще се захвана с яхти.
***
Студено е, краката ми измръзнаха. Пътят до края на хоризонта е като от ледени морени. Когато вървиш сам по огъващия се тънък лед, неволно си мислиш какво ще направиш, ако ските счупят неговата солена коричка, и ти, заедно с раницата и шейната започнеш да по потъваш в студените води на океана?
***
Нямам никакъв късмет! Достигнах до пукнатина. Не е голяма, но е невъзможно да бъде преодоляна. И да бъде заобиколена е трудно, заради обкръжаващите я ледени канари.
Извървях напред четири минути, но дрейфът ме отнесе на Изток с цял един градус. Нещо трудно вземам километрите - ледени скали, пукнатини, безкрайни срутвания от натрошен лед! Понякога ми идва да заплача от отчаяние. Но какво могат да направят сълзите? Сам съм си избрал този живот и този път.
***
Два дена не съм вървял, лагерувах. В същото време бях отнесен на север. Тежко е да си сам в Арктика - тези огромни простори те подтискат, нервите постоянно са под напрежение, пък и самата работа те изтощава. Вървя и си мисля, какво има там, зад ледените канари? А там пак ледени скали и пак работа до посиняване. Пренасям, редувайки ту шейната, ту раницата.
***
Днес се навършват 81 години от деня, в който човек за първи път достига Северния полюс. Това направил американецът Робърт Пири. В негова чест пийнах от моята настойка от коняк, спирт, лимонник и мед. Замезих с рибени гранули. И си помислих, че може би някой някога може да пие за мен. Все пак за трети път вървя към полюса.
***
От детството си мечтаех за Северния полюс. Помня, когато натрупваше сняг, а в нашия край той беше малко, аз си правех ски от дъски за буре. И бродех из степта по разораното поле, представяйки си, че това са ледени блокове.
***
Нощта наближава, страхувам се, че отново ми предстои да лежа и треперя. Но аз съм се настроил предварително за такива лишения. Пътят до полюса е два месеца. Самотата не ме подтиска, защото имам много работа. Ето, и днес станах по-рано и не съм безделничил. Закърпих палатката – малко се е поокъсала. Ръкавиците позаших – протъркали са се от щеките на ските. Намотах въженце на металната дръжка на ножа, защото иначе метала е много студен.
***
През нощта краката ми така замръзват, че аз непрекъснато ги търкам един в друг, за да почувствам, че още са на мястото си. Измръзват ми всички стави, колената ме свиват. В спалния чувал не бива да се диша: отвътре ще се покрие със скреж заради топлия дъх. Но щом те докосне сънят, неволно се стараеш да скриеш главата си в спалния чувал. Не е много приятно да се диша студен въздух. Замръзват ти устата, носът, лицето. В палатката е минус 36 Со, макар че съм я покрил със снежни тухли, за да не прониква вятъра.
***
За 7 часа съм изминал 11 километра. Това не е зле. От базата съобщиха по радиостанцията, че английската експедиция на Файнс се е върнала. Успели са да стигнат до 88-я градус. Да, жалко, че толкова малко не им е стигнало до Северния полюс. Все още никой не е достигал до него без външна помощ. Миналата година ние стигнахме до полюса, но това не се брои, тъй като при нас на два пъти идваше вертолет.
***
Излязох от палатката и видях, че нощната буря е разбила леда. Моят лагер се оказа върху малък леден блок, плаващ сред каша от ситен надробен лед. В далечината, на Североизток, накъдето трябваше да вървя и аз, се виждаше верига от високи ледени блокове. Остава само да се дочака, докато студът скове разбития лед. Но, съдейки по цвета на небето, студено време скоро няма да дочакам. След връхлетялата ме буря беше се затоплило. Температурата се бе повишила до минус 15, а за да бъде сковано от лед, трябва да има студ от най-малко минус 25-30 градуса.
Слава на Господ Бог! С негова помощ успях да стигна до здрав лед. За това ми отиде целия ден. По крехкия лед аз пренасях шейната от един леден блок на друг. Понякога ми се налагаше да пълзя по корем в тесни пукнатини с тънък, огъващ се лед – той издържаше само моята тежест. Налагаше се да оставям раницата и шейната. Достигайки до по-здрав лед, аз с помощта на въже издърпвах своите вещи. И така, метър след метър. Но веднъж аз все пак се натопих във водата чак до гърдите. Тази случка можеше да се окаже фатална, ако в близост не се намираше парче здрав лед.
***
Аз съм на Северния полюс. В продължение на целия път имах работа само със себе си, през цялото време съзерцавах себе си, проверявах, тествах, ровех в миналото си, а също така мечтаех за бъдещето. Хората, заети със светски дела, обикновено се вглеждат един в друг, ровичкат в чуждия живот, съдят или се стремят да променят живота на близки хора и никога не се опитват да погледнат себе си отстрани. А самотното пътешествие ми даде тази възможност.

Досие
Фьодор Конюхов е роден на 12 декември 1951 г. Завършил е мореплавателски техникум със специалност „навигатор“, арктически техникум със специалност „механик“. Капитан далечно плаване. От 1995 г. живее в Москва. Женен. Конюхов има двама възрастни сина и дъщеря. Художник, автор на повече от 3 000 картини. Автор на дванадесет книги. През 2010 г. е ръкоположен за дякон.
Още от детството Фьодор Конюхов има страст към пътешествията. В сметката му са четири околосветски пътешествия, той петнадесет пъти е прекосил Атлантика с ветроходни яхти, един път с лодка с весла. Първият човек в света, който е достигнал петте полюса на нашата планета: Северния географски (три пъти), Южния географски, Полюса на относителната недостъпност в Северния Ледовит океан, Еверест (полюсът на височината), Нос Хорн (полюсът на яхтсмените). Първият руснак, който успява да изпълни програмата „Седемте върха на света“. Наскоро преплува Тихия океан с лодка с весла.

Пълният текст на дневниците е публикуван  книгата „Фьодор Конюхов. Моите пътешествия“. – Издателство „Манн, Иванов и Фербер“

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ