19 Април 2024петък18:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вход за спекуланти - забранен

Опит В Ставрополието се учат  как да удържат поскъпването на хранителните стоки Властите успяха да не допуснат рязкото повишение на цените както на социално значимите продукти, така и на най-важните лекарства.

/ брой: 56

visibility 55

Юлия ЮТКИНА

Държавните органи имат скромен набор от методи за ограничаване „апетитите“ на продавачите и производителите, но поетапната работа дава положителни резултати. Властите се стремят да получат от търговските вериги документирано обещание, че няма да начисляват на хранителните стоки от първа необходимост търговска надценка, по-голяма от 10%. Засега успяват да удържат летвата. Както и преди, населението харесва пазарите през почивните дни, като е решено те да се провеждат по-често. Там местните производители на селскостопанска продукция могат без посредници да продават стоката си. И както показва практиката, много продукти, в това число млечните продукти, месото и колбасите, плодовете и зеленчуците, могат да бъдат купени там с 20-30% по-евтино, отколкото във веригите магазини.
Ефективни се оказаха ведомствените „горещи“ телефонни линии, където всеки купувач може да съобщи за резки промени в цените. Това позволява бързо своевременно да се предприемат мерки. Такива линии са организирани в регионалните Комитети по хранителна и преработвателна промишленост, а също и в прокуратурата. Обаждания и електронни съобщения се приемат и от антимонополистите в Ставропол. Благодарение на такива обаждания, при проверки в търговски фирми са открити нарушения – някой си „експериментира“ с надценките, другаде има разлика в цените на щандовете и на касите.
Специалистите от Управлението на Федералната антимонополна служба в региона се стараят оперативно да анализират ценовата политика на големите производители, играчите на пазара на едро и в търговската мрежа. Заместник-ръководителя на ведомството Д. Сапунов напомни, че през миналата година в Ставрополието необосновано е поскъпнало пилешкото месо. специално внимание предизвикват скоковете в цените на захарта и елдата. Работи се с млекокомбинатите и хлебозаводите. На някои производители и търговци вече са наложени административна санкции. Глобите за бизнеса, уличен в спекулации с цените, могат да бъдат значителни.
Председателят на регионалната Комисия по цените К. Шишманиди разказа за ситуацията с ценообразуването на жизненоважните лекарства и на детските храни. Той напомни, че раздуването на цените, дори с няколко копейки, заплашват предприятията и техните ръководители със солидни глоби. И на много от „алчните“ фирми ще им се наложи да си бръкнат в джоба.

Всеки купувач може да съобщи за резки промени в цените

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ