26 Април 2024петък18:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Аз така смятам. Западът разкъсва Украйна на части

Защо Русия е против членството на Украйна в НАТО

В украинската криза Москва защитава своите интереси, част от които са жизнени. Ще се опитам да обясня руската политика чрез аналогия.

/ брой: 56

visibility 2574

Андрей Сушенцов
Професор в Мгимо


Да си представим, че преди 23 години не СССР, а САЩ се разпадат. В резултат на това крайбрежните и гранични щати Вашингтон, Калифорния, Аризона, Ню Мексико, Тексас, Флорида и Джорджия се отделят от САЩ. Бившите Съединени щати се лишават от удобния излаз на Тихия океан, а ключови обекти от държавната инфраструктура като космодрум, военни бази и пристанища, нефтопроводи и ЖП линии, GPS центрове и промишлени обекти остават на територията на чужди държави. Следващите две десетилетия са изгубени от Вашингтон за възстановяване на стопанството и за създаване на алтернативна инфраструктура за случаите, при които новите съседи се отказват от сътрудничество със САЩ. Но някои от бившите американски територии се изказват за възобновяване на съюза и Вашингтон продължава сътрудничеството си с тях. В тази обстановка влиятелна и активна европейска сила започва да укрепва своето присъствие в Северна и Латинска Америка, развивайки своята експанзия от Куба. Под лозунга „Страните имат суверенно право да избират своя път“, външната сила предлага на бившите американски щати военен съюз и икономическа интеграция. Между САЩ и тази външна сила започва игра с „нулева сума“ (т.е. при която спечеленото от единия играч е равно на загубеното от другия – бел.пр.). Търканията довеждат до конфликти около космодрума във Флорида и военноморската база в Сан Диего, Калифорния. В тази борба външната сила разширява своята зона на влияние, а САЩ – те започват да защитават своите интереси. И всичко това е логично.
Същата тази логика обяснява руската политика в Украйна – Русия защитава своите интереси: военната база в Крим, транзита на енергийни ресурси в Европа, търговско-промишленото сътрудничество и правата на руското население. Ако бяха на мястото на Москва, САЩ биха действали точно по същия начин.
Но в момента не европейска държава разширява присъствието си в Новия свят, а НАТО и САЩ - в Стария. По логиката на Брюксел и Вашингтон, страните от постсъветското пространство имат суверенното право да избират в какви политически, икономически и военни съюзи да участват. Но големите държави, които не членуват в НАТО, си задават въпроса: Каква е ролята на тази организация на континента и от кого има намерение тя да се отбранява?
НАТО е замислено след Втората световна война като Отбранителен алианс срещу СССР. След разпадането на Съветския съюз последва опит силовият потенциал на НАТО да придобие глобални функции – алиансът имаше намерение да се отбранява от заплахи по цял свят. За изминалите 20 години НАТО два пъти се отбранява от Югославия, а също така и от Афганистан и Либия. През 2003 г. между страните-членки на НАТО възникна спор – струва ли си се отбраняват от Ирак, и в крайна сметка най-активните решиха, че си струва. В контекста на украинската криза заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вершбоу заяви, че НАТО възприема Русия като заплаха. Той повтори това, което преди него бе заявено от отделни американски сенатори, както и от лидерите на страните от Прибалтика и Полша. В НАТО не всички разбират, че държавите от постсъветското пространство са много крехки. Външните провокации разрушават политическата стабилност в тези страни, а също и условията за икономически растеж. Това пречи на постсъветските страни да преминат бързо през капана на средните доходи и да достигнат нивото на развитите европейски страни. Благосъстоянието води до демокрация, а не обратното.
На жителите на САЩ и ЕС, които през живота на цяло едно поколение бяха свидетели на стремително развитие и интеграция, им се струва, че целият свят живее в един ритъм с тях. Но в постсъветското пространство през всичките тези години протичаха други процеси – на разложение на общността и опити да се предотвратят свързаните с него конфликти.
През последните години Русия се стреми да си върне позицията на динамично ядро в Евразия. В Украйна този процес се сблъска с разширяването в посока „изток” на зоната на влияние на Запада.
Действително, превратът в Киев не беше иницииран от САЩ. Но Америка реши да се възползва от ситуацията с цел укрепване на своите позиции и така способства за разкола в украинското общество, засилвайки позициите на безотговорните политически сили в него.
Подкрепяйки евроатлантическата интеграция на Украйна, Западът разкъсва тази страна на части и нанася непоправими щети на отношенията ? с Русия. Ето защо в интерес на всички страни е да се договорят помежду си.

Да си представим, че преди 23 години не СССР, а САЩ се разпадат.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ