20 Април 2024събота15:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Студен полъх

/ брой: 56

автор:Галина Младенова

visibility 1083

Москва напусна Договора за обикновените въоръжения. Всъщност това важно по време на Студената война споразумение отдавна изгуби своето значение. Подписаният през 1990 г. договор ограничаваше обикновените въоръжения на НАТО и Варшавския договор на Стария континент. Варшавският договор обаче малко по-късно бе разпуснат, а повечето от неговите членки се вляха в Северноатлантическия алианс. Самият СССР също се разпадна, а неговите квоти според договора бяха преразпределени между бившите съветски републики. Обновеният "адаптиран" вариант на ДОВСЕ бе подписан на срещата на ОССЕ в Истанбул през 1999 г. Членките на НАТО обаче отказаха да го подпишат. Последваха още няколко удара върху ДОВСЕ: през 2007-а Москва наложи едностранен мораториум върху договора заради разширяването на НАТО, а през 2011-а членките на Алианса отказаха да обменят повече информация за конвенционалните оръжия с Русия.
Истината обаче е, че ДОВСЕ отдавна се нарушава, при това не от най-големите страни в договора. Достатъчно е да погледнем обикновените въоръжения на Азербайджан, на Армения, за да констатираме, че те отдавна са надвишили определените им квоти. Изглежда Кавказ е регионът, където тотално се нарушава ДОВСЕ. Май никой обаче не се вълнува от това. Всички са се вторачили в двете основни действащи лица - НАТО и Русия. Както и да погледнем обаче ДОВСЕ, той за пореден път само подчертава, че Брюксел и Москва са убедени: НАТО и Русия, въпреки всички свои декларации, не са партньори, а са противници. И основната причина за това положение е огромното взаимно недоверие.
Всъщност всички са наясно, че никой не смята да напада никого (поне засега) - затова и двете страни нямат нито достатъчен военен потенциал, нито рационални цели, нито психологическа готовност. Няма никакви "бази на НАТО край руските граници" и няма никакви "имперски амбиции на Москва спрямо страните от Прибалтика и Източна Европа". Всички обаче продължават взаимно да се тормозят с тези призрачни заплахи. А украинската криза само налива допълнително масло в огъня на взаимното недоверие.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ