19 Април 2024петък17:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В батальона "Азов" воюват нацисти

Бойците от доброволческия отряд подкрепят радикални идеи

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 3133

Американският журналист Орен Дорел публикува в авторитетното издание "USA Today" свое разследване, в което призна, че в състава на украинския доброволчески батальон "Азов" воюват бойци, открито говорещи за своите националистически възгледи. Това подразделение се сражава рамо до рамо с правителствените войски на Украйна. В "Азов" влизат около 900 души. Основната му задача е противопоставяне на опълченците. Американският журналист подчертава, че местните жители са сформирали отрицателно отношение спрямо бойците от този батальон.
Дорел е интервюирал инструктор на полка, наричащ се Алекс. Младежът признава, че е нацист и ходи с нашивка, на която е изобразен чукът на Тор - древен норвежки символ, с който се идентифицират неонацистите. Алекс също признава със смях, че почти половината му приятели са негови съмишленици и подкрепят радикалните настроения.
Представителят на "Азов" подчертава, че подкрепя идеята за силна власт в Украйна, както е било в Германия в годините на Втората световна война, но не одобрява геноцида срещу евреите. Официалното ръководство на батальона също не скрива какви са идеите, заради които членовете му воюват в Донбас. Говорителят на батальона Андрей Дяченко уточни, че "Азор" се състои между 10 и 20% от националисти.
На свой ред представителят на украинския Генерален щаб полковник Алексей Ноздрачев нарече бойците от батальона патриоти, които са решили да жертват живота си в името на страната. В същото време той обеща, че в най-скоро време ще започне разследване на жалбите на местните жители, които са недоволни от престъпното поведение на доброволците от "Азов".
Междувременно външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер нарече Минските споразумения "последна възможност за постигането на мир в Украйна". Това се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.
"Минските споразумения, както съм подчертавал нееднократно, не са идеални. Но те могат да бъдат и даже може би са последната възможност за деескалация на конфликта, намаляване на нивото на напрежение и намаляване на броя на жертвите в конфликта", заяви Щайнмайер по време на срещата си с американския държавен секретар Джон Кери.
"Прекалено рано е да се потупваме по рамото и да се гордеем с онова, което постигнахме във връзка с Украйна", предупреди Щайнмайер. Той визираше крехкото прекратяване на огъня, договорено в Минск точно преди месец с посредничеството на Франция и Германия.
Щайнмайер поясни, че е говорил по телефона, преди да замине за Вашингтон, с руския си колега Сергей Лавров, за да се увери, че ежедневните нарушения на прекратяването на огъня в Източна Украйна ще бъдат преустановени.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ