19 Март 2024вторник05:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Продавачи на въздух

/ брой: 60

автор:Николай Коев

visibility 3402

    През тези дни съдбата и страданието на близък човек ме отведе в комплекса на Българската академия на науките на 4-ти километър. В годините на соца преминавах с респект край зорко пазения обект, в който беше единственият учебен ядрен реактор в републиката. И дори не си представях, че след десетилетия ще прекрача прага на изградената във въображението ми мистерия. Направих го с такава лекота, което неусетно ме хвърли в размисъл, че всъщност едва ли има нещо останало за пазене. Иначе си личи, че е градено със замах и грижа за науката.
Така след слалом, изпъстрен с истински кратери по някогашен асфалт, се озовавам до целта на посещението, вярно, в самия край на оградения сектор край "Цариградско шосе". Пред мен е нещо като училищна сграда в прилично състояние. А вътре пълновластен господар е един-единствен човек. В доста скромно помещение този последен мохикан продава кислородоподаващи апарати за хора с белодробни проблеми. С една дума - инженер-химик в пенсия, който нуждата е преквалифицирала в търговец на... въздух. Стандартна впрочем съдба на български учен с още по-стандартно мизерно възнаграждение за десетилетия труд във водещата ни научна институция. 
    Та се сетих за родните политически продавачи на въздух. Те така упорито пръскат послания с ароматизирания си продукт, че току-виж сами си повярвали. Дали обаче им вярват хората? Едва ли, поне все по-малко, ако се съди по пробилите през цензурата откровени думи на страдащите без ток и вода под отново изненадалия ни сняг през март. Това не пречи на управляващите обаче да тръбят, че всъщност координацията между институциите била на ниво. Особено активни в поредната си роля са Кунева и компания, които независимо от постната си електорална подкрепа поеха прекомерно много управленски въздух. И така се въздигнаха над земята със своите арогантни амбиции, че започнаха да пускат сини пипала във възлови институции. От което пък възропта срещащият се "тайно" с Борисов реформатор Кънев, но не от някаква гордост, а защото му отнемали правото и неговите хора да се докопат до част от държавната благина. 
    А какво става със санирането за стенещия в недоимък народ в панелите? Очертава се и тази сага на управляващите да излезе - въздух. Дори не под налягане. То не са "методически указания", то не са въпросителни без точни отговори. Пък и, мисля си, да не би цялата добре санирана история в крайна сметка да е функция и пропаганден трик за наближаващите местни избори. А след като пред електората просветне някаква надежда и посегне към нарочната бюлетина, инициативата да спихне като протестърски син балон, престоял в клоните на дърветата около парламента. Тогава, но и най-малко заради това, лишеният от поне малко вяра човек става нервен и току-виж, противно на укротения си нрав, излязъл истински, а не бутафорно да протестира. И то не за да се титулува като например "активен борец срещу мракобесието на Орешарски", каквато надпревара наблюдаваме сега, а за да потърси правата си и поеме глътка въздух, която единствено остана безплатна... засега.
    В унеса си да продават на лековерните газообразни субстанции с илюзии управляващите изглежда зле преценяват свойствата на експлозивната смес, наричана най-общо "сектор сигурност". След откровеното недоразумение със сеещия недоразумения син земеделец Ненчев (дали е само той ?), начело на изключително тежкия МВР сектор застана човекът до дясното коляно на Борисов - Румяна Бъчварова. Иначе безспорно умна и симпатична жена, пък и дъщеря на многоуважаемия главен редактор на "Отечествен фронт" Генчо Бъчваров, тя се хвърля (или я хвърлят) в най-тежкия сектор на управлението. А не беше ли по-лесно Борисов направо да се избере и за вътрешен министър, каквито примери има в световната, но и в практиката на държавите от най-близкото ни обкръжение в западна посока. Кому е необходимо това задкулисно дистанционно управление на МВР, или може би обръгналият във властта Бойко е научил номера с бушоните. Дано да греша, защото подобен вариант е пак загуба на време, а онези, срещу които се борят полицията и останалите структури, идеално си съществуват и вредят на обществото именно в условия на управленски вакуум. Това в пълна мяра се отнася и за разузнаванията, които задължително трябва да се оглавят от доказани професионалисти в системата, а не от дилетанти с политически поръчения. От хора, които са вътре и им е вътре, разбирайте го както искате.    
    Ето такива въздухарски размисли ме връхлетяха в много тежката и тъмна зима за хиляди наши сънародници. Дано, когато излезе моята колонка в ДУМА, в домовете на хората да пристигне светлината. Ако ли пък не, то тогава нека им свети и ги топли компресираното с управленски аромат ефирно послание за "добрата координирана работа на институциите".
    Честита светлина, сънародници. В началото на ХХІ век.

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 354

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 343

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ