19 Април 2024петък19:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Парад и агитпроп. Аферим, сър!

/ брой: 63

автор:Светлана Михова

visibility 3312

В събота в Европа започва голям военен парад. Такова зрелище населението не е виждало. Завръщайки се от маневри в Естония, 150 американски военни с 40 бойни машини ще изминат 1700 км по територията на Латвия, Литва, Полша и Чехия, за да стигнат до базата си в Бавария, съобщи естонският "Ести Паевалехт".
Такова сърцато преодоляване на разстояния европейците не са виждали от времето на обратния поход на Наполеоновите войски от руските снежни полета та чак до Париж. Американските бойци ще спират по дългия си път, за да демонстрират мощта на оръжието си.
Странно, но за този феноменален спектакъл нашите властопоклонни медии не ни информират. Може би защото нямаме късмет парадът да мине и по Бойковите магистрали. Повече светлина хвърля шефката на Бундесвера Урсула фон дер Лайен: американските танкове се завръщат в Европа. Според германския "Мюнхнер Меркур" става дума за 800 машини. Част от тях щели да идат в баварската база Графенвьор, а останалите да бъдат разпределени в Източна Европа - Прибалтика, Полша, Румъния и... България. Нищо чудно да сме изтървали събитието. Защото според признания на американски военни част от танковете вече били разпределени по бази в Европа. Къде - не уточняват. Язък! - ако са пристигнали, без да ги усетим. Можехме да ги посрещнем с хляб и сол. Щяха да се намерят мераклии. Срещали сме руснаци, германци, после пак руснаци. Няма да се стискаме за американците, които се жертват за нашата защита.
Според политическия анализатор и бивш консултант на Републиканската партия Джеймс Джетрас обаче не става дума за защита, а за показно упражнение. Българските власти биха казали, че той, американецът, споделя едни такива вредни съждения. Внушителните учения в Прибалтика с участието на 3000 щатски войници според него са само шоу и "не биха могли да защитят никого от руската опасност, ако я има, а такава всъщност няма". Тези учения в непосредствена близост до руската граница "разпалват истерия" и са резултат от "желанието на САЩ да напомнят за своето влияние, което започва да гасне", казва той. И добавя: "Действията на НАТО и Вашингтон показват, че те не могат да окажат никакво влияние на събитията в Украйна. Вижда се как Европа започва да откъсва външната си политика от Вашингтон и това обърква американците".
Нервите на Обама опъна и информацията на агенция "Блумбърг", че 7 страни от ЕС се канят да се противопоставят на антируските санкции. Служителката за бързо реагиране в Държавния департамент Виктория Нюланд бе спешена да обиколи непослушните столици, да им дръпне юздите и да им напомни за американските интереси - други по дефиниция няма.
След като европейците започват да се цепят, значи агитпропът куца. Българските политици със соцопит отдавна го усетиха и спуснаха указания на журналистите. Сетиха се и в Страсбург. Евродепутатите приеха резолюция-диагноза: за отпор на руската пропаганда. До юни трябва да бъде разработен "медиен план за действие", да се реши с "какви истини"(?!) да се воюва. Както казват нашенци, "аферим"! Напълно в духа на демократичната традиция за свобода на словото! За подбора на "правилните истини" ще трябват и "правилни журналисти". Още на следващия ден Вашингтон даде пример. Радио "Свобода" уволни кореспондента си в Донецк, руския дисидент Андрей Бабицки, защото публикувал "неправилна истина" за зверствата на батальона "Айдар" срещу мирното население в Донецк.
Бедата е там, че дори Меркел и Оланд кривнаха от правия път. Заедно с Путин подписаха Минските споразумения за постигане на мир в Донбас. Според документа Русия не е военна страна в конфликта. На всичко отгоре и украинският бос Порошенко се подлъга да подпише. Така упоритите твърдения на Нюланд и на цялото западно медийно войнство за присъствие на "хиляди руски военни" в Украйна увиснаха във въздуха. "Агресивната антируска пропаганда цели да осигури одобрението на обществото за оръжейни доставки за Украйна. Щатите искат ескалация на конфликта и всичко, което се съчинява за Украйна, е предназначено за западната аудитория", заяви американският политолог Патрик Хенингсън.
Така, след Крим Минските споразумения станаха поредното поражение за Обама и трябва да бъдат провалени. Впрочем, още през май 2013 г. - много преди да избухне "спонтанният гняв" на Майдана, Пентагонът бе обявил търг за разполагането на бази на НАТО на полуострова. С "лошия и проруски" Янукович дори бе договорено изгонването на Черноморския флот от Севастопол. Мечтите не се сбъднаха. За отпускане на нервите на Обама може да се препоръча само да гледа филма "Крим. Пътят към родината" с интервюто на Путин. Хем ще запълни белите петна в образованието, хем ще научи как се става лидер. Но вече няма за кога. Остава му забавлението да мести войници и танкове из Европа. Има балами, които да плащат за зрелището. Докато не се е превърнало в трагедия - нервите на Обама може да не издържат.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ