24 Април 2024сряда20:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Чиста проба пропаганда

Брюксел ще ни зарежда с "опорни точки", за да разчитаме правилно новините

/ брой: 64

автор:Константин Иванов

visibility 1449

Навремето му викахме "инструктаж" и "даване на указания". Сега вместо инструктаж се налага далеч по-благовидното "опорни точки". Колкото до твърде елементарното и грубо звучащо "даване на указания", по брюкселски витиевато и многословно то е прекръстено на "действие върху стратегическите комуникации в подкрепа на медийната свобода". Тази нова демократична терминология няма да ражда асоциации с отречените, заклеймени като комунистически пропаганден диктат практики от не толкова далечното минало.
Да онагледя с пример, за да стане ясно на по-младите за какво става дума. Когато през 70-те години на миналия век в Китай се развихри т.нар. културна революция, заедно с колеги от другите медии бях на инструктаж в Института за съвременни социални теории (ИССТ), находящ се в Горна баня, където днес се помещава Нов български университет. Директорът му Рубен Аврамов и специалисти по Китай ни запознаваха с изстъпленията на хунвейбините - "революционните младежи", как окачват на вратовете на интелектуалци позорящи ги надписи, малтретират ги и ги развеждат като мечки по улици и площади. Или как целият китайски народ е мобилизиран да бие по тенекии и тенджери, за да се плашат врабчетата и да не кацат, докато им се пръснат сърцата и паднат мъртви. Така те нямало да изкълвават житото и ще се повишат добивите. (Е, после се оказа, че освен житото, врабчетата унищожавали и вредни насекоми, та белите се оказали по-големи, но това между другото.) Въоръжени с такива и подобни "опорни точки", както е днешната терминология, громяхме културната революция, хунвейбините и въобще маоизма. Да стане от гроба Рубен Аврамов и да се порадва как днес Брюксел творчески прилага модела на инструктажите и даването на указания в ИССТ.
"Специална медийна комисия, която да се противопостави на руската пропаганда, ще бъде създадена от Европейския съюз... Възлага на върховния комисар на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини, заедно с ръководствата на държавите членки и европейските институции, да подготви до юни план за действие върху стратегически комуникации в подкрепа на медийната свобода", се казва в черновите на предложението за срещата на върха тези дни (четвъртък и петък). И още: "Целта е да се състави екип в Брюксел, който да наблюдава руските медии, да идентифицира очевидните лъжи и да ги препраща към държавите членки". Това последното ако не е "подаване на опорни точки", здраве му кажи.
Няма съмнение, че задейства ли се тази комисия към брюкселското ИССТ, няма да се получават конфузии и разноезичие, каквото наблюдавахме в европейските медии напоследък на тема "Къде е Путин?": в чакалня на Майчин дом в Швейцария, където приятелката му ражда; пак в чужбина на лечение от рак или при специалисти травматолози заради болки в гърба поради заниманията му с джудо; на процедури по лифтинг; дори свален от власт от хора от най-близкото му обкръжение. Последното вдъхнови мултимилионера Ходорковски да изрази готовност да оглави временно правителство. Такива галиматии в бъдеще няма да се получават, защото брюкселската медийна комисия ще разпрати на страните членки опорната точка, която да залегне в публикациите, радио- и телевизионните предавания.
Идеята за създаване на брюкселско ИССТ или ЦК, както искате го наречете, произтичала от документ, подготвен от Дания, Литва, Естония и Великобритания, в който се посочва, че "Руската дезинформационна кампания за събитията в Украйна не намира своя верен отговор и е необходимо да се подобри разбирането на случващото се там". Предвижда се в ЕС да обсъдят и предложение за създаване на телевизия на съюза, която да излъчва "балансирана информация, тъй като руската пропаганда тече силно от началото на конфликта в Украйна". Не че в това отношение няма вече положителни практики. Така европейските телевизии, включително и български, не нараниха естетическото чувство на своите зрители с някакви ужасни сцени с горящи живи хора, изнасилени и изтърбушени бременни жени в Одеса, защото това би хвърлило небалансирана светлина върху деянията на шпицкомандите от "Десния сектор". Нито с кадри, на които се вижда храбреците от Майдана да заливат с боя и да натикват в боклукджийски кофи депутати от украинския парламент, несподелящи светлата им мечта за издигане паметник на колаборациониста на хитлеристите Степан Бандера. Не е балансирано да се натяква липсата на словесно изящество в онова "Fuck the EU" - "Да го начукам на ЕС", произнесено от помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в частен инструктаж на американския посланик в Киев. Ами да, това си е чиста проба навлизане в личното пространство на г-жа Нюланд, което е недопустимо в истински свободните и демократични общества.
Балансирано се замълча за трагедията със сваления малайзийски самолет, след като от снимка, направена от английски или американски шпионски спътник, се разбира, че не ракета "земя-въздух", изстреляна от "проруските сепаратисти", а изтребител е стрелял по "Боинг"-а...
Посредственост, недодяланост лъха от някогашните инструктажи и сваляне на указания. Друго е, някак възвишено и интелектуално звучат "координиране на опорни точки", "план за действие върху стратегически комуникации", "подкрепа на медийната свобода", "балансирана информация", "подобряване на разбирането на случващото се"...

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ