19 Март 2024вторник05:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Без лице!

/ брой: 66

автор:Николай Коев

visibility 3571

Тази година отрано се сетихме за приближаването на един от най-светлите дни в новата история на човечеството - Деня на победата над хитлерофашизма. И не защото подвигът на воините и страданията на хората от тогавашния Съветски съюз не заслужават постоянна почит и преклонение, но и поради оформящия се особен прочит на събитията през Втората световна война. Този истински поход срещу паметта и истината има постоянни участници отвъд Атлантика и на Албиона. Но и покорни последователи в стара Европа, сред които сега се нареждат и новопокръстени либералдемократи с умишлено отстранен исторически спомен и имплантиран чип за трудно разбираеми от народите им "ценности".
Повод за тези тъжни думи ми дава една тъжна вест. Президентът Плевнелиев отказал присъствие в тържествата и парада в Москва на 9 май по повод на 70-годишнината от края на Втората световна война. По този начин главата на държавата ни остава и всички нас без лице в този ден. Без образ, без национална физиономия, без морал, без почит, без гордост, без важна част от историята. Принизява саможертвата на хората от изнеслия голямата тежест на войната СССР, но и на всички други от коалицията, сред които и на родните ни герои от Дравската епопея.
Дали с присъединяването си към демонстративното отсъствие на Обама, Камерън, Туск, Меркел и присламчилите се новодемократи от Полша, Литва, Словения, Латвия, Естония наша милост ще се представи като най-верен и по-верен от верните поданици на евроатлантическото семейство? Дали с така характерния си пасторски глас главнокомандващият на армията ни (къде е тя?) ще придаде красиво многозвучие на антируския хор? Дали настаненият на "Дондуков" 2 ще убеди народа си в измислицата за руската агресивност, ще предизвика умиление към силно проблематичния режим в Киев, ще провокира решителност за изолирането на Русия и продължаване на безумието със санкциите с цел предизвикване на вътрешно недоволство и смяна на сегашното й управление? Дали ще му повярват, дори да отиде на Червения площад, след като от публичните му изяви около 3 март така и не разбрахме кой ни е освободил от турско робство? Дали, дали, ама надали. Все въпроси с прости и ясни отговори, но премълчавани умишлено от нагодилите се и нагаждащи се наши властници. Които така първосигнално се вписаха в иначе замислената като красива европейска картина на хармоничното съжителство и многообразие, че се отчетоха единствено с един монистки чужд на европеизма атлантически щрих.
Моят прочит на случилото се преди седем десетилетия и честването на освобождаването на Европа и света от злото на фашизма едва ли ще се приеме от мнозина. Логично е да го отрекат от поколението, създадено в края на соца и след него. И това е обяснимо, тъй като последното четвъртвековно безвремие на масирана манипулация и пренаписване на историята остави много млади хора без смислен ориентир и идеал, а ги подчини изцяло на жестоките закони на капитала. Затова в трудния поход за оцеляване те стават пленници на "формати" от масовата пропаганда, която натрапчиво внушава русофобия и се стреми окончателно да ги откъсне от славянските им и православни корени. Пък и младостта е склонна да греши и да бъде заблуждавана, но и има време да прозре истината. Непоправими са обаче набралите мъжество, отгледани и добре зобили и в онзи "мракобесен" строй властолюбци. Точно сега мнозина от тях са в първите демократични редици. За тях няма провал, няма отстъпление. Важно е да са отгоре, в каймака или край него, където ухае на власт и... пари. Поради това тяхна милост на 9 май ще се превъзнасят по Деня на Европа и декларацията на Робер Шуман от 1950-а, която е първообраз на сегашния Евросъюз. А поканени ще загърбят гузно (дали?) честването в Москва на Деня на победата - истинската първопричина за оцеляването и съхранението на истинските цивилизационни ценности на същата тази Европа. Която живее вече 70 години в мир и благодарение на саможертвата и прекършените от фашизма арогантно съдби на милиони човешки същества от различни народи.
Така че, мисля си, господин президент, полетът ви на 9 май трябваше да бъде към Москва. Тогава, уверявам ви, значително по-голямата част от сънародниците щяха да бъдат горди и доволни. Щяхме да бъдем честни пред историческата истина и да имаме лице пред себе си и за света. И тогава "жадният за справедливост" български народ, по вашите думи пред парламента, поне за кратко ще бъде възмезден. Както за осъществените идеали в миналото, краха на илюзиите в настоящето, но и с крехко възродена надежда за бъдното.
Затова, ако не е късно, летете за Русия. Защото много други държавници, не по-малко значими от вас, ще го направят.

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 354

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 343

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ