28 Март 2024четвъртък18:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гърция и нейните кредитори

/ брой: 67

автор:Юрий Борисов

visibility 2401

Това е положението. Медиите от средство за информиране се превърнаха в оръжие за формиране на пропагандни образи. Важно е зрителят, слушателят и читателят да се настроят "за" и "против". На политиците това им трябва, винаги идват някакви избори. На богатите това им трябва, винаги има от какво да се направят огромни пари. Търсенето и показването на истината са смешни отживелици.
Ще дам пример със споровете между Гърция и нейните кредитори. Има "информация" как едните нещо шикалкавят и хитреят. Има "информация" как другите се късат да помагат, но нещо не им се благодари. Дори с числата се борави по фантастично манипулативен начин. Преди няколко дни медиите съобщиха, че "гръцкият бюджет е с дупка от 2,5 млрд. евро". Щом е дупка, значи са мързелували, пилеели пари и са готови да скочат, за да ограбват съвестния европейски данъкоплатец. Само ДУМА, извинете за нескромността, написа, че всъщност гърците имат за миналата година 0,3% бюджетен излишък. С други думи, са изработили около 700 млн. повече, отколкото са изхарчили. Откъде идва "дупката"? Много просто - кредиторите очакваха 1,5% излишък. Дупка в западните претенции и домашните гръцки обещания.
Лявото гръцко правителство иска само едно. Да си плаща дълговете (само тази година трябва да плати 29 млрд. евро), но да бъде позволено на икономиката му да "диша", а покупателната способност на гърците да не бъде сривана. Възможно ли е това? Абсолютно е възможно. Не е необходимо да се иска от гърците бюджетен излишък, при положение, че е приет за европейските държави дефицит от 3%. Не е необходимо да се унищожава държавната собственост. "Да бъдат продадени 14 летища!" Страшно наложително условие за реформи! Напълно е възможно разсрочване на дългове - нормална практика в цял свят. Напълно е възможно да се купуват директно държавни облигации примерно на 1% лихва, вместо да се дават на такава цена на частни банки, които да продават в пъти по-скъпо. Възможно е обаче ако има европейска воля да се променят определени правила.
Ще припомня отношението към германския дълг в началото на 50-те години. Тогава всички преговарящи се съгласяват, че "намаленото потребление в Германия не е добро решение, което да гарантира изплащането на дълга й." Защо не се съгласят днес за същото за Гърция? На 27.02.1953 г. е сключено споразумение, подписано и от Гърция. То предвижда петгодишен мораториум за изплащането на дълговете. Ограничаване на средствата, отделяни за обслужване на дълга (5% от стойността на износа на страната) и на лихвите, плащани от Германия (също 5%). Кредиторите освен това осигуряват на германската продукция пазарите, от които тя се нуждае, и се отказват да продават собствените си продукти във ФРГ, когато те са конкурентни на местното производство (Виж подробно за това в статията на Рено Ламбер "Дългът - един век извиване на ръце" в "Монд дипломатик", приложение на в. ДУМА от 05.03. т.г.)
Тогава е било възможно такова отношение към Германия. Сега защо не е възможно такова отношение към Гърция? Някои ще кажат - тогава е било след световна война. И какво от това? От 2007 г. до 2013 г. Гърция е загубила 26% от своя БВП. Съразмерен срив след участие във война. А световната финансова криза не беше ли обявена война на финансовия капитал срещу всичко останало в света?
Разбира се, че и днес е възможно друго отношение на кредитори към задлъжнели. Живеем обаче в ужасния свят на двойните стандарти. Силните и богатите да печелят. Слабите и бедните да слушат и да превиват гръб.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 278

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 297

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ