Руска кухня
Вкусни пряници по стогодишна рецепта
/ брой: 68
Ако не броим сладката, сухия мармалад и пестила, които руската кулинарна терминология отнася към сладкишите или захарните изделия, основните руски национални сладкарски изделия са пряниците. Първите пряници в Русия се появяват още през IX в. като обикновена смес на ръжено брашно с мед и плодов сироп. Това са били най-простите пряници и може би най-вкусните, тъй като медът в тях е бил почти 50%. Тогава са ги наричали меден хляб. Името „пряники” изделията получават по-късно, през XI - XII век, когато започват да се добавят все повече подправки (пряности).
Ще са ни нужни:
Мед – 250 г, яйца - 1 бр., яйца (жълтъци) - 3 бр., сода за хляб - 1 ч.л., пудра захар - ? чаша, ванилия – на вкус, вода - 1 чаша, сок от половин лимон и лимонови кори, смлени подправки (канела, анасон, карамфил, индийско орехче) - на вкус, брашно - 3 чаши.
Начин на приготвяне:
Изсипете меда в емайлиран съд, залейте го с гореща вода, за да се разтопи и оставете да изстине. В друг съд разбийте яйцето и жълтъците със захарта, добавете подправките, ванилията, кората и сока от лимона, содата и разбивайте до образуването на твърда пяна. Постепенно прибавете брашното и разтопения мед. Получената смес изсипете върху поръсена с брашно дъска, замесете меко тесто, оставете го да престои 5-6 часа. След това отново размесете тестото, нарежете го на парчета и разточете слой, от които изрежете формички и фигурки, наредете на поръсена с брашно тава и печете на средна фурна. Горещите пряници намажете с яйце, а след като изстинат украсете с глазура от белтък и пудра захар.
Готвач Юс