Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

На сушата

Танкът ще унищожава снарядите на противника с картечница

Технология от бъдещето

Щатната картечница на перспективния танк ще се използва за борба с летящите към него снаряди на противника. Никога досега картечниците на танка не са се използвали за такива цели.

Дума

26. Март 2015 , брой: 68   4942   0
Снимка


Татяна Русакова

Технологията, която в момента се тества, е разработена за борба със снаряди на по-далечни разстояния. Съгласно техническото задание трябва да се моделира взаимодействието на патроните на автоматичното танково въоръжение от различен калибър с корпуса на противотанковия боеприпас. Предполага се, че попадение в снаряда ще промени неговата траектория. Съответните изпитания ще се проведат тази година в Приволжския държавен боеприпасен изпитателен полигон.
„Известия“ вече писа, че има предложение танковете да бъдат оборудвани с радари, използващи същата технология, която и локаторите на изтребителите пето поколение Т-50, а също така да се монтира картечница, работеща в автоматичен режим.
- Локаторите на танка, работещи в автоматичен режим, ще открият летящия боеприпас. Разчетно-изчисляващото устройство ще оцени параметрите на неговия полет и ще вземе решение за задействане въоръжението на танка, - обясни за „Известия“ полковникът от запаса Виктор Мураховски, главен редактор на списание „Арсенал“.
Експертът заяви, че в момента единствената успешно приложима система за активна защита на танк е израелската Trophy. Но тя работи на друг принцип: взрив от граната създава над танка защитна полусфера, която унищожава приближаващите снаряди.
Заместник председателя на Комитета по отбрана в Държавната Дума Франц Клинцевич разяснява:
- Има много идеи за това, провеждат се много изпитания най-вече на лазерното оръжие. Още не сме достигнали до етапа всичко да бъде компактно разположено. Но това е бъдещето. Такива оръжия биха могли ефективно да унищожат противотанковите снаряди, - каза депутата.

Попадението в снаряда ще промени неговата траектория

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"