Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Руски дневник

В морето

Флотът разглежда проект за кораб с водоизместимост 75-80 хиляди тона

„Флотът ще има нов самолетоносач!“

Главнокомандващият на ВМФ адмирал Виктор Чирков подтвърди намеренията на флота да построи нов самолетоносач - това съобщи ТАСС, позовававйки се на изявленията на Чирков по време на посещението му в завода в Коломна.

26. Март 2015 , брой: 68   1766   0Дмитрий Иванов

„Флотът ще има самолетоносач. За това работят съответните научно-изследователски организации при стриктно спазване на изискванията на Главното командване на ВМФ“, - заяви Чирков. Датата на започване строителството на самолетоносача не бе уточнена.
Адмиралът добави, че основното изискване, което е поставено пред самолетоносача, е той да има големи възможности „както за използване на палубната авиация, така и по отношение ефективността на бойните действия в състава на разнородни сили“. В качеството му на перспективен самолетоносач флотът разработва проект на кораб с водоизместимост 75-80 хиляди тона, способен да пренася авиогрупа от повече от 60 летателни апарата, включително различни типове самолети, вертолети и безпилотни самолети.
Преди това, през февруари 2015 г., началникът на морската авиация на ВМФ на РФ генерал-майор Игор Кожин заяви, че изграждането на главен самолетоносач по новия проект за Военноморския флот на Русия от основите до достигането на бойна готовност от кораба ще отнеме 8-10 години. Той уточни, че впоследствие темпът на строителство на серийни кораби може да бъде значително по-висок – до 3-4 години за един кораб.
Сега руския флот има само един самолетоносач – „Адмирал Кузнецов“, влязъл в експлоатация през 1991 г.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"