19 Април 2024петък19:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В небесата

За три години ще бъдат разгърнати още 10 комплекса за контрол на космическото пространство

„Прозорецът“ ще позволи три пъти по-обхватно наблюдение

Войските за въздушно-космическа отбрана приключиха с изпитанията на оптико-електронния комплекс (ОЕК) за откриване на космически обекти „Прозорец“. До 2018 г. ще бъдат разгърнати десет такива комплекса за контрол на космическото пространство. Първите от тях ще бъдат построени на територията на Алтайски и на Приморски край.

/ брой: 68

visibility 2747

Вадим Матвеев

„Прозорецът“ може да открива и контролира космически обекти във височинен диапазон от 2 000 до 40 000 км. (което е до геостационарните орбити). Преди това обектите, намиращи се на високи орбити, не попадаха в зоната за контрол на руските РЛС. Ефективността на комплекса се обуславя от възможността за работа в автономен режим, без участието на оператори, като в реално време докладва информацията за нови обекти.
Принципът на работа на комплекса се основава на сканирането на небето с оптически телескопи като едновременно с това се анализира получената информация с компютърни системи, филтриращи звездите по параметрите скорост, светимост и траектория. Останалите данни се изчисляват, проследяват и регистрират, запазвайки параметрите на орбитите на спътниците. Към днешна дата в базата на ОЕК „Прозорец“ се намират данните за 9 000 космически обекта.
Мястото за дислокация на комплекса на височина 2 200 м. над морското равнище в планините Санглок (Таджикистан) не е избрано случайно, в тази местност през цялата година в небето няма облаци, което прави наблюдението на космическото пространство изключително ефективно. По думите на представителя на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната на РФ за войските от ВКО, полковник Алексей Золотухин, въвеждането в експлоатация на допълнителни станции от ОЕК „Прозорец“ ще позволи да се видят обекти, които са 2-3 пъти по-малки от тези, които системата открива в момента.
Първоначално ОЕК „Прозорец“ представляваше комплекс от десет телескопа, намиращи се във вътрешността масивни отварящи се куполи. Телескопите бяха разделени на две станции, с комплекс за издирване, разполагащ със шест телескопа. Всяка станция имаше свой център за управление.
ОЕК „Прозорец“ е част от система за контрол на космическото пространство, която е в състава на единната руска системата за глобален мониторинг на обстановката в космическото пространство.

"Работата на комплекса се основава на сканирането на небето с оптически телескопи."

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ