Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Руски дневник

В небесата

За три години ще бъдат разгърнати още 10 комплекса за контрол на космическото пространство

„Прозорецът“ ще позволи три пъти по-обхватно наблюдение

Войските за въздушно-космическа отбрана приключиха с изпитанията на оптико-електронния комплекс (ОЕК) за откриване на космически обекти „Прозорец“. До 2018 г. ще бъдат разгърнати десет такива комплекса за контрол на космическото пространство. Първите от тях ще бъдат построени на територията на Алтайски и на Приморски край.

26. Март 2015 , брой: 68   2238   0Вадим Матвеев

„Прозорецът“ може да открива и контролира космически обекти във височинен диапазон от 2 000 до 40 000 км. (което е до геостационарните орбити). Преди това обектите, намиращи се на високи орбити, не попадаха в зоната за контрол на руските РЛС. Ефективността на комплекса се обуславя от възможността за работа в автономен режим, без участието на оператори, като в реално време докладва информацията за нови обекти.
Принципът на работа на комплекса се основава на сканирането на небето с оптически телескопи като едновременно с това се анализира получената информация с компютърни системи, филтриращи звездите по параметрите скорост, светимост и траектория. Останалите данни се изчисляват, проследяват и регистрират, запазвайки параметрите на орбитите на спътниците. Към днешна дата в базата на ОЕК „Прозорец“ се намират данните за 9 000 космически обекта.
Мястото за дислокация на комплекса на височина 2 200 м. над морското равнище в планините Санглок (Таджикистан) не е избрано случайно, в тази местност през цялата година в небето няма облаци, което прави наблюдението на космическото пространство изключително ефективно. По думите на представителя на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната на РФ за войските от ВКО, полковник Алексей Золотухин, въвеждането в експлоатация на допълнителни станции от ОЕК „Прозорец“ ще позволи да се видят обекти, които са 2-3 пъти по-малки от тези, които системата открива в момента.
Първоначално ОЕК „Прозорец“ представляваше комплекс от десет телескопа, намиращи се във вътрешността масивни отварящи се куполи. Телескопите бяха разделени на две станции, с комплекс за издирване, разполагащ със шест телескопа. Всяка станция имаше свой център за управление.
ОЕК „Прозорец“ е част от система за контрол на космическото пространство, която е в състава на единната руска системата за глобален мониторинг на обстановката в космическото пространство.

"Работата на комплекса се основава на сканирането на небето с оптически телескопи."

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"