18 Април 2024четвъртък11:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Допитване

Защо му е на руснака да учи английски

Чуждият език като билет към един по-добър живот

Болшинството руснаци са убедени в необходимостта да се учи чужд език. Част от младите хора оценяват владеенето на друг език и като възможност да направят добра кариера в Русия.

/ брой: 68

visibility 73


Анна Шелепова, Анна Соколова
коммерсант


Руският център за изучаване на общественото мнение направи за първи път допитване за необходимостта от изучаване на чужди езици. В него взеха участие 1600 жители на Русия от 130 населени места. Преобладаващата част от анкетираните - 92% - смятат за необходимо изучаването на чужди езици в училище. При гражданите на Москва и Петербург този процент е още по-висок - 98%. Обратното мнение - че тези уроци са излишни за учениците - са изказали 4% от руските граждани, в Москва и Петербург така са отговорили само 1% от запитаните. В това, че умението да говориш на чужди езици ще дотрябва на децата и внуците им, са уверени три четвърти от руснаците - 74 % - това са в по-голямата си част млади хора   (в категорията на 25-34- годишните така са отговорили 82% от респондентите) и с висше образование (81%). Частта на онези, които смятат, че чуждите езици няма да са нужни на бъдещите поколения не надвишава 5% в нито една от възрастовите категории на анкетираните.
Според данните от допитването за най-полезен се смята английският език (92%), а също така немският (17%), китайският (15%) и френският (10%). Аутсайдерите са италианският, арабският, финският и даже руският: те са набрали само по 1%. Мнението на анкетираните са потвърдили работодателите: според данните на портала Superjob английски език се изисква в 96% от всички вакантни работни места, френски и италиански - съответно в 14% и 11%, китайски и испански са необходими в не повече от 5% от вакантните работни места.
Изброявайки ползите от знаенето на чужди езици, респондентите на центъра за изучаване на общественото мнение отбелязват възможността да общуваш с чужденците, да пътуваш спокойно в чужбина, да четеш книги и да гледаш филми на езика на оригинала и да имаш много по-големи възможности за образование. Всеки пети е отговорил, че знаенето на езици дава по-големи шансове да получиш добре платена и престижна работа.
Знанието на чужд език действително дава сериозен тласък за кариерата на човека, е убедена Жана Волкова, директорка по маркетинг в агенцията за набиране на кадри Kelly Services. "Ако става дума за намирането на работа в някои западни компании, то знанието на чужд език прибавя средно около 50 хиляди рубли към месечната заплата, а също така дава възможност за обучение в тези западни компании, защото всичките им тренинги са на английски език” - казва тя.
 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 760

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 854

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 770

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 849

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 769

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 759

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ